Koronavírus - Skócia egyelőre nem oldja fel a Szerbiából és Spanyolországból beutazók karanténkötelezettségét

Koronavírus, 2020.07.09

Skócia egyelőre nem oldja fel a Szerbiából és Spanyolországból beutazók karanténkötelezettségét - közölte csütörtökön Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

Nagy-Britannia a koronavírus-járvány miatt jelenleg 14 napos elkülönítésre kötelezi mindazokat - köztük a brit állampolgárokat is -, akik külföldről utaznak be az országba.

A brit kormány azonban a minap jelentősen enyhítette a szabályozást: július 10-étől, péntektől 59 országból, köztük Magyarországról karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Angliába.

Magyarország közeli környezetéből Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, Bulgária és Románia nem szerepel az angliai karanténkötelezettség alól mentesített országok listáján, Szerbiából és Spanyolországból viszont péntektől korlátozás nélkül be lehet utazni Angliába.

A brit kormány hangsúlyozta, hogy az enyhítés az Angliába érkezőkre vonatkozik, az Egyesült Királyság többi nemzete, vagyis Skócia, Wales és Észak-Írország kormányai saját hatáskörükben döntenek arról, hogy mely országok esetében mentesítik a beutazókat a karanténkötelezettség alól.

Nicola Sturgeon csütörtöki edinburghi sajtóértekezletén közölte: a skót kormány 57 ország - köztük Magyarország - esetében átvette a brit kormány karanténmentességi döntését, de Szerbiát és Spanyolországot kihúzta a listáról, mivel e két ország esetében továbbra is "aggodalomra ad okot" a Covid-19-járványt okozó új koronavírus elterjedtsége.

A skót miniszterelnök hozzátette: ez nagyon nehéz, de szükséges döntés volt annak érdekében, hogy elejét lehessen venni a járvány újbóli fellángolásának.

Sturgeon kiemelte, hogy több szomszédos ország már lezárta Szerbiával közös határait a fertőzések ottani terjedése miatt.

Kijelentette ugyanakkor: reméli, hogy a karanténszabályozás július 20-án esedékes következő felülvizsgálati időpontjában Spanyolország és "lehetőség szerint" Szerbia is felkerülhet azoknak az országoknak a listájára, amelyekből Skóciába "teljesen vagy részben" karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni.

A skót miniszterelnök azt kérte, hogy senki ne próbálja kijátszani a karanténszabályokat például úgy, hogy Spanyolországból vagy Szerbiából angliai repülőterekre érkezik, és onnan utazik tovább Skóciába, mert a skót kormány "nem ok nélkül" hozta meg döntését.

Anglia és Skócia között semmiféle fizikai határ nincs, így határellenőrzés sem létezik.

Sturgeon hangsúlyozta: becslések szerint Skóciában 100 ezer lakosra 28, Spanyolországban viszont 330 koronavírus-fertőzött jut.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!