Koronavírus - Szinte teljesen visszatért az élet a normális kerékvágásba Csehországban

Koronavírus, 2020.07.01

Csehországban - néhány régió kivételével - szerdán megszűnt az arcmaszkok kötelező használata a tömegközlekedési eszközökön és a zárt termekben, szinte teljesen visszatért az élet a normális kerékvágásba a koronavírus-járvány után.

Az egészségügyi minisztérium rendelete szerint szerdától megszűnt a vendéglátóipari egységek tevékenységének utolsó korlátozása is, az éjjeli nyitvatartás tilalma.

Kivétel ez alól Prága és az észak-morvaországi régió, ahol helyi fertőzésgócok vannak még. A fővárosban ezért továbbra is kötelező az arcmaszkok viselete a kórházi és idősotthoni látogatások idején, illetve a metróban. Az autóbuszokban és a villamosokon már nem kell szájmaszk.

Észak-Morvaországban Karviná és Frydek-Místek városokban van még nagyobb számú fertőzött, ezért ott továbbra is kötelező az arcmaszkok viselete a tömegközlekedési eszközökön és a zárt termekben. A kórházakban és az idősotthonokban pedig látogatási tilalom van érvényben. Ebben a két városban továbbra is tilos a vendéglők és a szórakozóhelyek éjjeli nyitvatartása.

Szerdán érvénybe lépett az a kormányrendelet, amely szerint minden cseh állampolgár, aki legalább hat napot tölt el belföldi gyógyfürdőben, 4000 koronás (54 ezer forint) utalványt kap erre az államtól. A kormány ezzel is szeretné segíteni a csehországi gyógyfürdőket, amelyek nagy veszteségeket szenvedtek el a járvány miatt.

Az egészségügyi minisztérium honlapján szerda reggel megjelent legfrissebb hivatalos kimutatás szerint kedden 149 új beteget regisztráltak, a halálos áldozatok száma eggyel 349-re emelkedett. A betegek száma jelenleg 3800. Kórházi ápolásra 130 személy szorul. Március elsejétől, amikor az első beteget regisztrálták, majdnem 12 ezer személy betegedett meg, közülük 8000 már meggyógyult.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!