Koronavírus - Törökországban némileg mérséklődött a fertőződés üteme

Koronavírus, 2020.06.26

Törökországban a fertőzés üteme némileg mérséklődött, az előző napok 1492-es és 1458-as számai után pénteken 1396-tal emelkedett a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter. Ezzel a regisztrált esetek száma 194 511-re nőtt.

A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően 900 körüli értékekről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre jutottak. A mutató múlt vasárnap kevéssel 1200 alá csökkent, de szerdára 1500-ig megint felszökött.

Pénteken az előző napnál kettővel kevesebben, 19-en vesztették életüket a fertőzés következtében a kis-ázsiai országban. A halálos áldozatok száma ezzel 5065-re emelkedett.

Az intenzív osztályon fekvő és a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma tovább nőtt, az előbbi 941-ről 963-ra, az utóbbi 369-ről 382-re.

A gyógyultak száma 1492-vel 167 198-ra emelkedett, ők teszik ki tehát az összes eset közel 86 százalékát, mindazonáltal a napi mutató ismét alig haladja meg az új esetek számát.

A 83 milliós országban eddig csaknem 3,19 millió vírustesztet végeztek el.

Törökország május 4-től "ellenőrzött társadalmi élet" elnevezéssel átlépett a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a maszkviselésre, a másfél méteres távolság betartására és a megfelelő tisztálkodásra, tisztán tartásra épül.

A lazítások keretében nyitva tartanak a bevásárlóközpontok, az éttermek, a kávézók, az óvodák, a fodrászatok, a szépségszalonok, a múzeumok, a mecsetek, a szállodák és a strandok is. Az ország június 1-jével fokozatosan elkezdte újraindítani a belföldi légi közlekedést, június 11-ével pedig a nemzetközi repülőjáratokat. Szintén 11-én nyitották meg a személyforgalom előtt a szárazföldi határállomások csaknem mindegyikét is, az Iránnal közös átkelőhelyek zárva maradtak.

Miként a múlt szombaton megrendezett középiskolai felvételi vizsga esetében, úgy most szombaton és vasárnap az egyetemi felvételi vizsgák miatt is korlátozott idejű kijárási korlátozás lesz érvényben egész Törökországban, hogy elkerüljék a torlódásokat.

A korlátozás szombaton délelőtt 9 órától délután 15 óráig, vasárnap délelőtt 9 órától este 18 óra 30 percig tart. Az emberek ez idő alatt csak a lakhelyükhöz legközelebbi pékséget, élelmiszerboltot, zöldség-gyümölcs árust és hentest kereshetik fel.

A török vezetés az első fertőzéses eset kimutatása, március 11. óta többnyire a legnépesebb tartományokban és hétvégéken rendelt el vesztegzári korlátozást. Országos kijárási tilalom egy esetben volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!