Koronavírus - Ujhelyi: a kormány tettekkel is álljon a turizmusban dolgozók mellé!

Koronavírus, 2020.09.11

Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti (EP-) képviselő arra kérte a kormányt, hogy ne csak szavakkal, hanem tettekkel is álljon a turizmusban dolgozó 400-500 ezer magyar mellé.

Az EP közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke Összeomló turizmus: állami segítség nélkül maradt százezrek című online sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a koronavírus-járvány miatt Magyarországon az ágazat 400-500 ezer dolgozója van bajban, Európában pedig mintegy 27 millió munkavállaló. Ide tartoznak az éttermekben, a szállodákban, szállásadóknál, az utazási irodákban, a turisztikai attrakcióknál dolgozók, az idegenvezetők és a hajózásban, valamint a légiközlekedésben foglalkoztatottak is.

"Szeptember elsejétől még nagyobb bajba kerültek, mert a vírus második hulláma kilátástalan őszt és reménytelen telet hoz" - hangoztatta Ujhelyi István, aki közölte: egy teljes év marad ki az ágazat magyarországi jövedelmi lehetőségeiből.

A szakma képviselői eddig még soha nem vonultak utcára az érdekeiket képviselve, az aktuális kormányzattól segítséget kérve az összeomlás elkerüléséhez - mutatott rá az ellenzéki politikus a turizmusban dolgozók pénteki fővárosi demonstrációjára utalva, amelyet egyúttal szolidaritásáról is biztosított.

Ujhelyi István arra szólította fel a kormányt, hogy hallgassa meg a pénteki demonstráció civil, szakmai szereplőinek hozzászólásait. Az EP nyár elején elfogadott közös állásfoglalására is utalva kijelentette: "rakjuk azonnal lélegeztető gépre az ágazat cégeit", majd gyors likviditást segítő finanszírozási támogatást sürgetett európai és kormányzati szintről egyaránt.

Az ellenzéki politikus egyúttal az EU és a tagállamok részéről az európai turizmus új jövőképének megfogalmazását sürgette, amely - fogalmazott - "számít hasonló válságok bekövetkeztére", ezért állandó kríziskezelési mechanizmus felállítását is javasolta az azonnali segítségnyújtás érdekében.

Ujhelyi István egy állandó, a turizmust támogató uniós alap létrehozását, valamint közös, kötelező protokollt követelt a határok lezárásával kapcsolatban, továbbá azt is, hogy a vírustesztelés számában, minőségében és a fertőzöttségi adatokban is egységes protokollt vezessenek be az EU-ban.

Közölte, hogy javaslata alapján megnyitották a részmunkaidős munkavállalók bérkiegészítésének uniós programját a turizmusban dolgozók előtt is. Így van arra forrás, hogy az ágazatban dolgozóknak akár a következő évben már bérkiegészítést adjon a kormány.

Megjegyezte: a magyar kormány pályázatát eddig nem fogadta el az Európai Bizottság, sajtóhírek szerint azért mert egyes, a munkavállalókra vonatkozó jogszabályok nem felelnek meg az európai közös szabályoknak.

A kormánynak sürgősen meg kell hoznia azokat a döntéseket, amelyek alkalmassá teszik az országot ezeknek a támogatásoknak a felhasználására - hangsúlyozta, arra is kitérve, hogy Csehország kétmilliárd, Románia négymilliárd, Horvátország pedig egymilliárd eurót igényelt erre a célra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!