Koronavírus - Uniós versenyjogi biztos: az EU a versenyegyensúly fenntartásához ragaszkodik a Lufthansa támogatásának ügyében

Koronavírus, 2020.05.29

Az EU nem akadályokat gördít feltételeivel a Lufthansa állami támogatása elé, hanem a versenyegyensúly fenntartását törekszik elérni, ahhoz viszont ragaszkodik - jelentette ki Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos csütörtöki sajtótájékoztatóján Brüsszelben, miután a Lufthansa német légitársaság felügyelő bizottsága szerdán elhalasztotta a döntést a német állam 9 milliárd eurós mentőcsomagjáról.

A felügyelő bizottság azzal indokolta halasztó döntését, hogy Brüsszel szerintük túl kemény feltételeket támaszt. A támogatási csomag engedélyezésének fejében az unió versenyjogi szervének a néhány repülőtéri résidő (slot) feladására tett kikötése ugyanis a Lufthansa két fő forgalmi csomópontján, Münchenben és Frankfurtban is csökkentené a társaság jelenlétét.

Vestager hangsúlyozta, az unió szabályai megkövetelik, hogy az állami mentőcsomagok továbbra se csorbítsák az európai vállalatok közötti versenyfeltételek egyenlőségét. Ezek a szabályok azonosak minden vállalatra nézve, ahol a "mentőtőke" összege meghaladja a 250 millió eurót. Felhívta a figyelmet, hogy az olyan nagyvállalatok további támogatása, amelyek már eleve jelentős piaci erővel rendelkeznek, felboríthatja a piac versenyegyensúlyát. Hozzátette azonban, hogy a bizottság szoros kapcsolatban áll a német felekkel, hogy mielőbbi megoldást találjanak a problémára.

A német kormány és a Lufthansa képviselői között hétfőn született megállapodás az állami támogatás feltételeiről, amelyben a cég vállalta, hogy nem fizet osztalékot a részvényeseknek, se bónuszt a vállalati vezetőknek, valamint flottájának megújításával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

A Lufthansát kezdettől, tavaly év végétől erősen megviseli a koronavírus-járvány miatti visszaesés a légiközlekedésben. Flottájának nagyjából 90 százalékát ideiglenesen kivonták a forgalomból, a dolgozók ugyancsak 90 százaléka kényszerszabadságon van. A Lufthansa vezérigazgatója április végén tett bejelentése szerint a vállalat egymillió eurót veszít óránként. A cég egy korábbi közleményében már leszögezte, hogy a német állam csomagja az egyetlen megoldás fizetőképességének fenntartására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!