Koronavírus - Washington csaknem kétmilliárd dolláros megállapodást kötött vakcina beszerzéséről két gyógyszergyárral

Koronavírus, 2020.07.22

Az amerikai kormányzat csaknem kétmilliárd dolláros megállapodást kötött az új koronavírus elleni vakcina beszerzéséről két gyógyszergyárral szerdán.

A Trump-adminisztráció 1.95 milliárd dolláros megállapodást kötött az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszergyárakkal százmillió adag vakcináról az egyelőre még csak készülőben lévő szerről. A Fehér Ház által aláírt megállapodás értelmében az amerikai kormányzat még további ötszázmillió adag vakcinát vásárolhat. Az oltóanyagot a The Wall Street Journal szerint az amerikai állampolgárok ingyen kapják majd meg.

A tervek szerint az amerikai kormány 2021 januárjáig 300 millió adag vakcinát hoz forgalomba. Ennek érdekében már korábban mintegy kétmilliárd dollárt ruházott be két gyógyszergyártó - a Moderna és a Johnson&Johnson - vakcinakísérleteibe, májusban pedig egymilliárd dolláros megállapodást kötött háromszázmillió adag vakcináról az oxfordi AstraZenecával.

Július elején a Pfizer és a BioNTech már nyilvánosságra hozta az amerikai pácienseken végzett első vakcinatesztek eredményeit. Ezek szerint kéttucatnyi emberben immunitás alakult ki a vírussal, illetve a vírus okozta Covid-19-cel szemben. A tapasztalatok szerint az immunitás egyes esetekben még erősebb is volt, mint a koronavírus-fertőzésből kigyógyult betegekben.

Az eddigi kísérletek alapján a két gyógyszergyár arra számít, hogy az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet (FDA) október elején már engedélyezheti a vakcina forgalmazását. Addigra több mint harmincezer páciensen próbálják ki az oltóanyagot. Terveik szerint 2021 végéig 1.4 milliárd adagot gyártanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!