Koronavírus - Wisconsinban meg kell tartani az előválasztást

Koronavírus, 2020.04.07

A wisconsini legfelsőbb bíróság hétfőn este megváltoztatta Tony Evers kormányzó döntését, és úgy rendelkezett, hogy kedden meg kell tartani az előválasztást.

Evers kormányzó hétfőn délután hozott rendeletet arról, hogy az április 7-én tartandó voksolást az új típusú koronavírus járványa miatt június 9-ére halasztják. Úgy nyilatkozott: veszélyeztetné a választópolgárok egészségét, ha az urnákhoz kellene járulniuk, miközben tombol a fertőzés.

A helyi törvényhozás republikánus többsége azonnal megtámadta a döntést, és az állam legfelsőbb bíróságához fordult. A legfelsőbb bíróság - amely a tagállamokban is az alkotmánybíróság szerepét tölti be - 4:2 arányban határozott úgy, hogy kedden meg kell tartani a voksolást, amely nem csupán az elnökválasztásról szól: helyi önkormányzati politikusokról szintén döntenek.

A helyi legfelsőbb bíróság egy határozatával érvénytelenítette az alsóbb fokú bíróságnak azt a döntését is, amely szerint meghosszabbítható a levélben történő szavazás időtartama. A leveleket április 7-én kell feladni.

A kormányzó a napokban többször is szorgalmazta a választások elnapolását, de minden alkalommal a republikánus törvényhozók ellenállásába ütközött. Hétfőn reggel még egyeztetett a republikánus Mike DeWine ohiói kormányzóval is arról, hogy abban a tagállamban miként halasztották el az előválasztásokat. Ohióban március 17-én tartották volna az előválasztásokat, amelyeket hivatalosan ugyan nem halasztottak el, de meghosszabbították a levélben történő voksolást április 28-ig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!