1956 - Varga Mihály Torontóban: csakis 1956 értékeinek megőrzésével lehet sikeres országot építeni

Külföld, 2016.10.24

Csakis 1956 értékeinek megőrzésével lehet sikeres országot építeni - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kanadai Torontóban, ottani magyarok körében ünnepelve a forradalom hatvanadik évfordulóját.

Varga Mihály vasárnap - kanadai magyar közösségek meghívásának eleget téve - több helyi megemlékezésen is részt vett.

Mint az MTI-nek telefonon elmondta, "nagyon felemelő és lélekemelő pillanatokat" élt át a torontói magyarok ünnepségein. Először a városháza előtti, majd a Magyar Házban tartott megemlékezésen vett részt.

A városháza előtt ünnepélyes zászlófelvonással tisztelegtek az 1956-os magyar hősök előtt, majd Varga Mihály a Budapestről elnevezett parkban megkoszorúzta a még 1966-ban emelt emlékművet. Az emlékmű mellett újonnan létrehozott különleges - átmeneti ideig ott álló - installáció köszöntötte a vendégeket: egy speciális alagút várja a sétálókat 1956 emlékeivel, a végén pedig a kanadai nemzeti lobogón is látható jelkép, a kanadai juhar.

A koszorúzáson megjelentek kanadai politikusok is, köztük az ontariói parlament elnöke, valamint a torontói politika és közélet személyiségei is.

Estébe nyúlt az ünnepség a torontói Magyar Házban, ahol a Csillagszeműek Táncegyüttes és a Fejér Megyei Szent György Kórház kórusa lépett fel.

Az 1956-os magyarok jelenlétében negyven új magyar állampolgár tett esküt.

"Kárpátaljáról, Erdélyből, Vajdaságból korábban Kanadába érkezett magyarok tették le az állampolgári esküt" - mondta el Varga Mihály, aki emlékeztetett arra is, hogy a kanadai kormány tizenhat évvel ezelőtt a kanadai nemzet történelmi örökségének részévé nyilvánította az '56-os magyar menekültek Kanadába érkezését.

"E döntéssel az ottawai kormány kifejezte, hogy a kommunista terror elől menekülő magyarok befogadása fontos volt a kanadai történelemben" - hangsúlyozta Varga Mihály.

Kijelentette azt is, hogy a kanadai magyarok a szakképzettségüknek és a tudásuknak köszönhetően fontos szerepet töltöttek és töltenek be az észak-amerikai ország fejlődésében.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a torontói Magyar Házban tartott rövid beszédében hangsúlyozta, hogy hatvan évvel ezelőtt a szabadságharcot ugyan leverték, kegyetlenül megtorolták, s ez szörnyűséges sebeket ejtett a társadalmon, de a küzdelem mégsem volt hiábavaló, hiszen végül a szabadság szellemisége győzedelmeskedett az elnyomás felett.

"Ezzel más népeknek is megmutattuk, hogy lehetséges szembeszállni a náluk erősebb zsarnokokkal is" - szögezte le Varga Mihály.

Hangoztatta, hogy Magyarország minden téren visszanyerte függetlenségét, a jelenlegi kormány megteremtette a nemzet egységét, és megküzdött a gazdasági válság következményeivel is. "Történelmünkben többször kellett újrakezdenünk és a saját erőnkből megkeresnünk a felemelkedés lehetőségeit, s ezt a küzdelmet ma is vállaljuk" - mondta az MTI-nek Torontóból Varga Mihály.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!