A belga hadsereg lehetővé tenné az újoncok számára, hogy kiképzésük alatt esténként hazamehessenek

Külföld, 2018.04.13

Sokan bírálják a belga védelmi minisztériumot tervei miatt, amelyek szerint  lehetővé tennék az újoncok számára, hogy kiképzésük ideje alatt ne a laktanyában kelljen tölteniük az éjszakákat, hanem hazamehessenek - jelentette pénteken a helyi sajtó.

A Het Nieuwsblad című flamand napilap cikke szerint csaknem négyezer újonc hagyta el a belga hadsereget az elmúlt évtizedben, és közülük nagyjából minden hatodik honvágyra panaszkodott, arra, hogy hiányolja a barátait és a családját.

A belga fegyveres erőknek 28 ezer aktív szolgálatban lévő tagja van, sajtóhírek szerint azonban egyre nagyobb nehézséget jelent az utánpótlás biztosítása.

A védelmi tárca azt közölte, hogy olyan megoldásokon dolgoznak, amelyekkel megkönnyíthetnék az "átállást" az újoncok számára.

"A hadsereg növelni kívánja a szabad esték számát, amikor az újoncok elhagyhatják a laktanyát" - mondta Alex Claeson minisztériumi szóvivő.

Hozzátette, a kötelező elhelyezés követelményének teljes eltörlését is fontolgatják, hogy a katonai iskolák vagy a laktanyák közelében lakó újoncok hazamehessenek esténként.

Danny Lams, egy belga veteránszervezet vezetője élesen bírálta a fenti terveket, mondván, hogy ezzel olyan hadsereget teremtenének, melyre "nem lehet számítani".

"Nem lehet olyan emberekkel együtt harcolni egy háborús övezetben, akik az anyukájuk után sírnak" - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!