A boszniai Szerb Köztársaság parlamentje elvetetette a srebrenicai mészárlásról szóló 2004-es dokumentumot

Külföld, 2018.08.14

A boszniai Szerb Köztársaság parlamentje kedden elvetette a 2004-ben, az akkori kormány által elfogadott, az 1995-ös srebrenicai mészárlásról szóló dokumentumot és új bizottság felállítását kérte az igazság teljes kiderítése érdekében - közölte a helyi sajtó.

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke a parlamentben elmondta, hogy a kormány által korábban létrehozott bizottság, amely a dokumentumon dolgozott, ki volt téve a nemzetközi közösség nyomásának. "A jelentés démonizálja a szerbeket és utólagosan igazolni akarja a 1999-es szerbiai NATO-légibombázást" - hangsúlyozta. Paddy Ashdownt, a nemzetközi közösség Bosznia-Hercegovináért felelő korábbi főképviselőjét bűnözőnek nevezte.

Hozzátette: a beszámoló eltúlozza a bosnyák (muzulmán) áldozatok számát, míg a szerb áldozatokét figyelmen kívül hagyja.

Dodik javasolta egy új bizottság felállítását, amelynek egy éve van arra, hogy új jelentést készítsen a srebrenicai történésekről 1992-től a háború végéig, a szerb áldozatokat is dokumentálva.

Boszniai lapok szerint a rendkívüli parlamenti ülés, amely Dodik javaslatára ült össze, feleslegesen borzolja a kedélyeket, döntése nem kötelező jellegű, mert az előző dokumentumot sem a parlament fogadta el, hanem kormánya, ezért egyedül ő tudja semmisnek nyilvánítani.

Az ellenzéki pártok szerint Dodik újra feltépték a régi sebeket, és politikai célokra, az őszi választások kampánytémájaként használja Srebrenicát.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A vérengzést a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette, a történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják. A hivatalos szerb álláspont szerint szörnyű bűncselekmények történtek Srebrenicában, de a gyilkosságokat nem lehet népirtásnak minősíteni.

Az Európai Unió szarajevói képviselete kedden közleményben utasította el srebrenicai mészárlás tagadását vagy félremagyarázását. Elítélte továbbá, hogy a történteket etnikai ellentétek szítására vagy politikai célokra használják fel.

"Felkérjük a politikai vezetőket és minden személyt, aki felelős tisztséget tölt be Bosznia-Hercegovinában, hogy munkáját az áldozatok tisztelete és a megbékélés jegyében végezze" - írták. Hozzátették, hogy az EU az értékek közössége, és bármely ország, amely az unióhoz akar tartozni, tiszteletben kell tartsa annak értékeit, demokráciáját, az emberi jogokat, a toleranciát és az igazságot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!