A civil hajók tevékenységét szabályozó európai megállapodást javasol az olasz belügyminiszter

Külföld, 2019.12.05

Közös európai szabályrendszert szorgalmazott Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter a Földközi-tengeren tevékenykedő, az illegális bevándorlókat segítő nem kormányzati szervezetek (NGO) hajói számára. A megállapodást minden EU-tagállamnak alá kellene írnia - jelentette az olasz sajtó csütörtök este.

Luciana Lamorgese bejelentése szerint az olasz kormány olyan szabályrendszer összeállításán dolgozik, amely "európai szinten érvényes irányelveket" fektet le az összes "magánhajó" számára, amely a Földközi-tengeren, valamint az Európai Unió hatáskörébe tartozó más vizeken kutatási és mentési tevékenységet végez.

Az olasz terv azokra a magántulajdonban levő hajókra vonatkozik, melyek az úgynevezett kutatási és mentési övezetekben (Sar-zóna) aktívak, tehát kizárólag az NGO-hajókat érinti.

Róma közös európai szabályrendszert szorgalmaz, amelyet az összes EU-tagállammal aláíratna, mindenekelőtt a Földközi-tengeren tevékeny civilhajók felségjelzését adó országokkal. Ez az EU-államok közötti megállapodás a szeptember 23-án Máltán született négyes egyezményt egészítené ki, amelyet Németország, Franciaország, Málta és Olaszország írt alá.

Luciana Lamorgese az új olasz tervezetet a januári EU-belügyminiszteri találkozón készül bemutatni. Addig is az EU kormányaival és diplomáciai képviselőivel egyeztet. A javaslat többek között műszaki paramétereket szab a hajók működésének engedélyezésére. Róma a szabályokról nem kíván az NGO-kal is egyeztetni.

A "humanitárius hajók nem a problémát, hanem a megoldást képviselik" - reagált közös közleményben a francia Orvosok Határok Nélkül (Msf), az olasz Mediterranea Saving Humans, a spanyol Open Arms és a német Sea-Watch civilszervezet.

Az NGO-k hangsúlyozták, hogy számukra az egyetlen elfogadható "magatartási szabály" az emberéletek mentésére vonatkozó nemzetközi tengeri jog tiszteletben tartása, amely "most is érvényes és önmagában elegendő".

Az NGO-k hozzátették, hogy az általuk működtetett hajókkal a migránsok "minimális része" érkezik Európába. Az olasz kormány és a líbiai hatóságok közötti együttműködés megszakítását szorgalmazták, mivel ez az észak-afrikai országból elindulni akaró migránsok feltartóztatását vagy visszafordítását jelenti az emberi jogokat sértő országba.

A szervezetek a jelenleg hatóságilag lefoglalt négy hajó elengedését sürgették. Elutasították, hogy a földközi-tengeri NGO-k tevékenységét "gyanú" övezze, az általuk szállított migránscsoportok azonnali szétosztását szorgalmazták a jelenlegi hosszadalmas, az önként jelentkező országoktól függő befogadás helyett.

"Egy embernek sem kellene saját élete kockáztatásával bűnhálózatokra bíznia magát üldözés és erőszak elől menekülve. Örülnénk, ha nem kellene többé humanitárius munkánkat végezni a tengeren, de ezt folytatni fogjuk addig, amíg szükség lesz rá" - olvasható az NGO-k közleményében.

A szeptember elején megalakított olasz kormány első intézkedése a több mint egy évig lezárt kikötők újbóli megnyitása volt. Az utóbbi három hónap alatt több mint 5 ezer migráns érkezett, többségük NGO-hajóval.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!