A Fehér Ház elítéli az amerikai termékekre kivetett török védővámokat

Külföld, 2018.08.15

A Fehér Ház elítélte az amerikai termékekre kivetett török védővámokat, a döntést Sarah Huckbaee Sanders szóvivő "rossz irányba tett lépésnek" nevezte szokásos napi sajtóértekezletén szerdán.

"A Törökország által kivetett vámok sajnálatosak" - fogalmazott a Fehér Ház szóvivője. Majd leszögezte, hogy korábban az amerikai kormányzat által török portékákra kivetett vámokat "nemzetbiztonsági megfontolások" indokolják.

Washington a múlt héten megduplázta a török acél-, és alumíniumipari termékekre kivetett védővámok összegét, s ezzel a lépésével elemzők szerint jelentős mértékben hozzájárult a török nemzeti valuta, a líra összeomlásához. Válaszul Ankara amerikai autókra, alkoholokra és dohányipari termékekre vetett ki védővámot.

A sajtóértekezleten Sarah Huckabee Sanders hangsúlyozta: az amerikai védővámok akkor is érvényben maradnak, ha Ankara mégis úgy dönt, hogy szabadon bocsátja Andrew Brunson amerikai tiszteletest.

A két NATO-szövetséges közötti viszony az elmúlt hetekben vált különösen feszültté. Washington ugyanis az amerikai tiszteletes azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követeli, amiről Ankara hallani sem akar.

A több mint húsz éve Izmirben élő Andrew Brunsont két évvel ezelőtt, a törökországi puccskísérlet után tartóztatták le. Azzal vádolták meg, hogy tagja és segítője az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen török hitszónok mozgalmának - amelyet Ankara a puccskísérlet hátterében sejt -, valamint hogy kémkedik az Egyesült Államok javára. A lelkipásztor következetesen cáfolta a vádakat. Néhány héttel ezelőtt a börtönből házi őrizetbe helyezték ugyan, de Törökország nem akar tárgyalni a szabadon bocsátásáról. Ankara erre még azt követően sem mutatkozott hajlandónak, hogy Donald Trump elnök telefonon egyeztetett Recep Tayyip Erdogan török államfővel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!