A Fehér Ház Mike Pompeo külügyminiszter-jelölt támogatását sürgeti a szenátusnál

Külföld, 2018.04.23

Donald Trump amerikai elnök és Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője egyaránt  felszólította a szenátus külügyi bizottságának tagjait, hogy támogassák Mike Pompeo külügyminiszteri kinevezését.

Donald Trump Twitter-bejegyzésben tette közzé véleményét, Sarah Huckabee Sanders pedig a Fox televíziónak nyilatkozott.

"Nehéz elhinni, hogy az obstruálók Mike Pompeo külügyminiszteri kinevezése ellen szavazhatnak. A demokraták több száz jó ember kinevezését nem fogják jóváhagyni, köztük a Németországba jelölt nagykövetét sem... Ez korábban soha nem fordult elő. Több republikánus kell!" - írta mikroblog-bejegyzésében az elnök.

Sarah Huckabee Sanders a Fehér Ház annakj a reményének adott hangot, hogy a külügyi bizottság "néhány tagja megváltoztatja a véleményét". A szóvivő "politikai játszadozással" vádolta meg a demokrata párti szenátorokat, akik korábban egységesen jelezték, hogy nem szavazzák meg Pompeo kinevezését.

Mike Pompeo jelenleg még a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója. Küülügyminiszter-jelöltségének megszavazása kétségesnek látszik, hiszen a külügyi bizottság valamennyi demokrata párti szenátora és a republikánus Rand Paul szenátor egyránt jeleék, hogy nem voksolnak rá, így nem lesz meg a megfelelő számú szavazat ahhoz, hogy a jelöltséget a szenátus egésze elé terjeszthessék.

Ha a hétfői bizottsági szavazás eredménytelen, Mitch McConnell szenátornak, a republikánusok szenátusi frakcióvezetőjének még módja van arra, hogy pénteken a szenátus elé terjessze a jelölést. A szenátus egészének szavazását elemzők szorosnak, de várhatóan eredményesnek jelzik. Ha megszavazzák jelöltségét, Pompeo lesz az első kormánytag 1945 óta, akinek a jelöltségét az illetékes szenátusi bizottság nem hagyta jóvá. 1945-ben Henry Wallace úgy lett Franklin Delano Roosevelt elnök kormányának pénzügyminisztere, hogy a szenátus pénzügyi bizottsága nem járult hozzá a kinevezéshez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!