A Fehér Ház nem kommentálja az esetleges amerikai csapatcsökkentést Németországban

Külföld, 2020.06.09

A Fehér Ház nem kívánja kommentálni az esetleges amerikai csapatcsökkentést Németországban - jelentette ki Kayleigh McEnany, az amerikai elnöki hivatal szóvivője a hétfőn tartott sajtóértekezletén.  

"Pillanatnyilag nincs bejelenteni valónk" - közölte a szóvivőnő az egyik újságíró felvetésére. Mint fogalmazott: az elnök "folyamatosan értékeli" a külföldön szolgálatot teljesítő amerikai katonák helyzetét.

McEnany nem kívánt kitérni arra, hogy vajon Donald Trump amerikai elnök majd konzultál-e Angela Merkel német kancellárral, mielőtt meghozza a döntést.

A The Wall Street Journal című amerikai lap pénteken kormányzati forrásokra hivatkozva közölte, hogy Trump utasítást adott a védelmi minisztériumnak (a Pentagonnak) a Németországban állomásozó amerikai katonák létszámának csökkentésére. A lap információi szerint az utasításról szóló memorandumot Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó írta alá, s ennek értelmében az amerikai kormányzat szeptemberig 9400 fővel tervezi csökkenteni a német földön állomásozó amerikai katonák létszámát. Jelenleg 34 500 amerikai katona szolgál Németországban.

Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter Berlinben azt mondta, hogy a német kormány helyi idő szerint hétfő délig nem kapott hivatalos értesítést a várható amerikai lépésről.

Jens Stoltenberg, aki hétfőn Brüsszelben az Atlanti Tanács telekonferenciáján vett részt, szintén nem kívánta kommentálni a csapatcsökkentésről szóló információkat. Csupán annyit mondott: az észak-atlanti szövetség folyamatosan egyeztet tagjaival az európai csapattelepítésekről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!