A francia igazságszolgáltatás jóváhagyta az ETA egykori vezetőjének spanyolországi kiadatását

Külföld, 2020.01.08

A francia igazságszolgáltatás jóváhagyta szerdán a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista szervezet egykori vezetője, Josu Ternera kiadatását Spanyolországnak. Az egykori terrorista fellebbezni akar a semmítőszéknél a döntés ellen. Három további eljárásban a bíróság kiegészítést kért a döntés meghozatala előtt.

A párizsi fellebbviteli bíróságnak két kiadatási kérelmet és két európai elfogatóparancsot illetően kellett döntést hoznia a Franciaországban májusban letartóztatott José Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea ügyében. Valamennyi keresetet Madrid nyújtotta be a 2018-ban megszűnt ETA Josu Ternera néven ismert egykori politikai vezetője kiadatása érdekében.

A spanyol hatóságok azzal vádolják Ternerát, hogy részt vett a baszk szeparatista szervezet egy 1987-es támadásában a spanyol csendőrség egy zaragozai kaszárnyája ellen. A robbantásos merényletben tizenegy embert gyilkoltak meg. A férfi emiatt 2002 óta nemzetközi körözés alatt állt. Ebben az ügyben a párizsi bíróság jóváhagyta a kiadatási kérelmet.

A fellebbviteli bíróság azonban kiegészítést kért - az események időpontját, az elévülés feltételeit, illetve a bűncselekmények minősítését illetően - a Michelin csoport egyik vezetőjének 1980-ban történt spanyolországi megölése miatti eljárásban, valamint Ternerának az ETA-ban 2000-2001-ben, majd 2004 és 2007 között betöltött szerepei miatti elfogatóparancsok ügyében. Ezekben az eljárásokban március 4-re halasztotta a bíróság a döntést.

Laure Heinich, Ternera ügyvédje jelezte, hogy fellebbezést akar benyújtani a jóváhagyott kiadatási kérelem ellen. Amennyiben a semmítőszék elutasítja a fellebbezést, Josu Ternera kiadatásához Spanyolországnak meg kell várnia a francia kormány rendeletét is.

Ternerát 16 évi bujkálás után, 2019. május 16-án fogták el a francia Alpokban, Sallanches településen a spanyol és a francia biztonsági erők közös műveletében. A férfit akkor vették őrizetbe egy francia kórház parkolójában, amikor éppen kezelésre ment. A spanyol média szerint rákbetegségben szenved, szeptember elején megoperálták Párizsban. A fellebbviteli bíróság június 19-én az egészségi állapotára hivatkozva elrendelte a szabadlábra helyezését, de még aznap ismét őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba helyezték a spanyolországi kiadatási kérelem elbírálásáig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!