A francia igazságügyi miniszter vizsgálatot rendelt el a Nicolas Sarkozy ellen folytatott egyik ügyészségi vizsgálat ellenőrzésére

Külföld, 2020.07.01

Nicole Belloubet francia igazságügy miniszter szerdán bejelentette, hogy ellenőrzést kezdeményezett a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészségnél (PNF), miután a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt államfő (2007-2012) ellen  folytatott egyik vizsgálatban sorozatosan megfigyeltek ügyvédeket és vizsgálóbírókat.

Nicolas Sarkozy és ügyvédje, Thierry Herzog telefonját a 2007-es győztes elnökválasztási kampányához Moammer el-Kadhafi néhai líbiai vezetőtől érkezett állítólagos támogatás ügyében indult nyomozás keretében 2014 elején lehallgatta az ügyészség. A felvételekből a vizsgálóbírók arra következtetettek, hogy a volt elnök és az ügyvédje megtudta, hogy lehallgatják őket. Az ügyészség ezért utasította a nyomozókat arra, hogy vizsgálóbírók és tucatnyi sztárügyvéd telefonhívási listáinak átvizsgálásával tudják meg, ki volt Sarkozy informátora az igazságszolgáltatásnál. A vizsgálat öt évig tartott, de nem vezetett eredményre, így az ügyészség tavaly vádemelés nélkül lezárta az ügyet.

A Le Point című jobboldali hetilap a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy az ügyészség éveken át hiába kereste az informátort az igazságszolgáltatáson belül, ami heves tiltakozást váltott ki az érintett sztárügyvédek és jobboldali politikusok, mindenekelőtt Nicolas Sarkozy részéről.

Az igazságügyi tárca ezért jelentést kért a felügyelete alá tartozó párizsi főügyésztől, hogy mi történt pontosan a PNF-nél.

Az igazságügyi minisztérium szerdai közleménye szerint a jelentésben írtak miatt a tárcavezető kezdeményezte az igazságszolgáltatás általános ellenőrzési szervénél a kérdéses ügy ellenőrzését annak érdekében, hogy "megállapítsa, milyen mértékűek voltak a nyomozás eljárási keretében végrehajtott vizsgálatok", azaz történt-e túlkapás. A tárca következtetései szeptember 15-ig készülnek el.

Jean-Francois Bohnert, a PNF jelenlegi vezetője szerint a vizsgálóbírók és a nyomozók törvényesen jártak el, amikor a megfigyelésekkel megpróbálták felkutatni a volt államfő informátorát. "A PNF egyszerűen csak átvizsgálta a hívási listákat, mert egy kiszivárogtatás után nyomozott azzal céllal, hogy fényt derítsen az ügyre" - mondta az ügyész.

Eric Dupond-Moretti, az egyik érintett sztárügyvéd kedden feljelentést tett "magánélet és levelezési titok megsértésének, valamint hivatali visszaélés gyanújával".
Olivier Cousi, a párizsi ügyvédi kamara elnöke "hatalmas és aggasztó ügynek" nevezte a történteket, és jelezte, ő is feljelentést tesz.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészséget (PNF) az előző államfő, a szocialista Francois Hollande kezdeményezésére jött létre, miután volt költségvetési miniszterét, Jérome Cahuzacot adócsalád és pénzmosás miatt 2016 decemberben három év szabadságvesztésre ítélték. Az új hatóság azóta az illetékes állami szervek segítségével és az érintettek meghallgatásával ellenőrzi a mintegy kilencezer közéleti személyiség kézzel kitöltött vagyonnyilatkozatát, s kéri a dokumentum korrigálására azokat, akik jóhiszeműen tévedtek, illetve
feljelentést is tesz a feltételezett csalók ellen.

Már több visszaélést sikerült leleplezni, köztük Francois Fillon volt jobboldali kormányfő közpénzsikkasztási ügyét, valamint Emmanuel Macron kormányának korábbi tagjai ellen is indultak bírósági eljárások pontatlan adóbevallások vagy okirat-hamisítások miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!