A hit és a hatalom összefüggéseiről tartottak konferenciát Szatmárnémetiben Visky Ferenc lelkészre emlékezve

Külföld, 2018.09.28

A hit és a hatalom összefüggéseiről tartottak konferenciát pénteken Szatmárnémetiben Visky Ferenc lelkész, teológiai író születése századik évfordulója kapcsán.

A Szatmár megyei Egriben született lelkész hitbeli megújulási mozgalmat indított, amelyből a későbbi romániai CE Szövetség kinőtt. 1958 májusában letartóztatták, és a CE-mozgalom elleni koncepciós per elsőrendű vádlottjaként 22 évi börtönre ítélték. Nagyváradon és Szamosújváron raboskodott, 1964-ben egy általános kegyelmi rendelettel szabadult.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke - a konferencia egyik előadója - az MTI-nek elmondta: keresztény hősökként kell tekinteni azokra, akik - Visky Ferenchez hasonlóan - ellenálltak a diktatúrának, és hiteles emberekként élték végig az életüket. Úgy vélte: a konferencia a jövőben is segít eligazodni mindazoknak, akik kereszténydemokráciát szeretnének építeni Magyarországon, Európában.

"A hitbeli megújulásban látjuk a kisebbségi magyarság, az egész nemzet, de Európa megmaradását is. Úgy gondolom, hogy komoly mozgástere van a keresztény gondolkodásnak a magyarországi és európai politikai kibontakozás tekintetében" - jelentette ki a politikus.

A temesvári magyar napok csütörtök esti megnyitóján mondott beszédére utalva arra is kitért, hogy a hit, a szabadság és a sokszínűség gondolata alakította Temesvár szellemét is. Ez mutatkozott meg az 1956-os forradalmi diákmegmozdulásokban és a diktatúra elleni 1989-es lázadásban is. Fontosnak tartotta, hogy a román politikai életet is Temesvár szelleme hassa át.

Visky András kolozsvári író, Visky Ferenc fia az MTI-nek elmondta: a szatmári református egyházmegye volt a konferencia ötletadója, a család is a sajtóból értesült az előkészületekről. Úgy vélte: ez Visky Ferenc szellemi örökségének az áthagyományozódását jelzi. Mint felidézte: édesapja nem töltött be fontos tisztségeket, sőt, helyettes lelkészként küldték kényszernyugdíjba, de ennek ellenére "spirituális természetű egyszemélyes intézménnyé tudott válni".

Visky András szerint édesapja ökumenikus gondolkodása tükröződött vissza abban, hogy a konferencián Márton Áron római katolikus püspökről, a kommunista börtönökben 14 évig sínylődő Richard Wurmbrand bukaresti evangélikus lelkészről és a román görögkatolikus egyház "szenvedéstörténetéről" is előadást tartottak.

Péntek délután Visky Ferenc-emléktáblát avattak Egriben, a református parókia falán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!