A horvát állami vezetés elítélte Vojislav Seselj szerb radikális politikus tettét

Külföld, 2018.04.18

A horvát állami vezetés élesen elítélte, hogy a szerb ultranacionalista Vojislav Seselj szerdán a belgrádi képviselőházban szidalmazta a horvát parlamenti küldöttséget, majd megtaposta a horvát zászlót, ami miatt a delegáció megszakította kétnaposra tervezett útját és visszatért Zágrábba.

Gordan Jandrokovic házelnök, a küldöttség vezetője sajtótájékoztatóján a horvát fővárosban elmondta: a parlament bejáratánál voltak, amikor meghallották, hogy Seselj sértegeti és szidalmazza őket. Majd azt is megtudták, hogy a radikális politikus letépte a horvát zászlót az épületről, megtaposta és megpróbálta széttépni. "Mivel tettével csúnyán és ocsmány módon aláásta a horvát állam szimbólumának tekintélyét, ezért közösen úgy döntöttünk, hogy visszatérünk Zágrábba" - hangsúlyozta, majd hozzátette: az állam méltóságának az első helyen kell állnia.

Az esetet elítélte Kolinda Grabar-Kitarvic horvát államfő és Andrej Plenkovic kormányfő is.

Az elnök úgy vélte: a horvát házelnök döntése az egyedüli lehetséges válasz volt "egy elítélt háborús bűnös őrjöngésére", akit az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) április 11-én emberiesség elleni bűncselekmények miatt tíz év börtönre ítélt a szerbiai horvát népcsoport tagjainak "deportálására és üldöztetésére való felbujtásáért". Üdvözölte továbbá a szerb legfelsőbb vezetés reakcióját; Maja Gojkovic szerb házelnök és Ana Brnabic kormányfő is elítélték Seselj viselkedését.

Plenkovic szerint a hivatalos út megszakítása megfelelő válasz volt egy ilyen provokációra. Ugyanakkor - mint mondta - nem elégedett, hogy egy jól előkészített találkozón került erre sor. "Elvárom Szerbiától, hogy elhatárolódjon a történtektől, és miután újra kialakul a párbeszéd, meglátjuk, hogyan tovább" - húzta alá.

Sajtóhírek szerint a jegyzéket, amelyben Horvátország a legerélyesebben tiltakozik a diplomáciai incidens ellen, Mira Nikolic zágrábi szerb nagykövet volt hajlandó átvenni.

A horvát küldöttség délelőtt a szerb parlamentben volt, ahol Gordan Jandrokovic és Maja Gojkovic találkozója volt. Az incidensre távozásuk előtt történt. A horvát parlament elnöke még találkozott volna Jadranka Joksimovic uniós ügyekért felelős szerb miniszterrel, valamint megnyitotta volna a horvát gazdasági kamara belgrádi kirendeltségét is. Csütörtökön fogadta volna Ana Brnabic kormányfő és Aleksandar Vucic államfő, majd Szabadkára látogatott volna, hogy találkozzon a szerbiai horvát kisebbség képviselőivel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!