A kormánytól várnak megoldást a bukaresti koalíció vezetői a kisebbségi iskolák románnyelv-oktatása körüli feszültségre

Külföld, 2018.09.27

Nem csak a magyar, hanem valamennyi romániai nemzeti kisebbség elégedetlen azzal, hogy a tanítók helyett immár szaktanároknak kell oktatniuk a román nyelvet a kisebbségi tannyelvű elemi iskolákban, az emiatt kialakult helyzetet viszont a kormánynak kell megoldania - mutatott rá csütörtökön Liviu Dragnea, a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

A parlament folyosóján nyilatkozó pártelnököt újságírók reagáltatták Kelemen Hunor RMDSZ-elnök bejelentésére, miszerint a magyar érdekképviselet semmilyen más témáról nem hajlandó egyeztetni a kormánypártokkal - vagyis gyakorlatilag felfüggeszti parlamenti együttműködését a koalícióval -, amíg a kormány nem hatálytalanítja az 53 ezer gyermek és 3000 tanító helyzetét felforgató rendeletét. Dragnea erre csak annyit mondott, hogy Kelemen Hunornak ez alkalommal "igaza van". Hozzátette: ő is arra vár, hogy mit lép a kormány.

A Hotnews.ro hírportál értesülései szerint csütörtök reggel Dragnea parlamenti házelnöki irodájába kérette Valentin Popa oktatási minisztert, a kisebbségek elégedetlenségét kiváltó - az oktatási kerettörvényt módosító, augusztusban kiadott - sürgősségi kormányrendelet kezdeményezőjét. A portál nem tudott meg részleteket arról, hogy mi történt a találkozón.

Valentin Popa a tanévnyitón azzal indokolta a törvénymódosítást, hogy - mint fogalmazott - számtalan nagykövet, oktatási miniszter, és Navracsics Tibor oktatásért is felelős európai biztos is megkereste: tegyen valamit azért, hogy a kisebbségek nyelvein oktató iskolák diákjai is tanulhassák meg jól a román nyelvet. Hozzátette, korábban Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) panaszolta be a minisztériumot amiatt, hogy nem biztosítja a román nyelv megtanulásának a lehetőségét.

A vitatott intézkedés ellen háromezer romániai magyar tanító petícióban tiltakozott az oktatási miniszternél, a héten pedig a romániai Magyar Szülők Szövetsége szervezett tüntetéseket a megyei tanfelügyelőségek elé, amiért Romániában kormányrendelettel tiltották el a román nyelv oktatásától a kisebbségekhez tartozó tanítókat.

Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsának (SZÁT) pénteki ülése után Kelemen Hunor bejelentette: az RMDSZ Popa leváltását kéri a bukaresti kormánykoalíciótól, mivel nem tud megbízni egy olyan miniszterben, aki több ízben is a magyar oktatásra vonatkozó döntéseket hozott anélkül, hogy konzultált volna az RMDSZ-szel vagy a kisebbségi oktatásért felelős államtitkárral.

A bukaresti kormány csütörtökön tartja eheti ülését, de a sajtó számára szétküldött hivatalos napirenden nem szerepel olyan jogszabály, amely a kifogásolt kormányrendeletet érvénytelenítené.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!