A koszovói miniszterelnök nem akarja eltörölni a szerbiai árura kivetett vámot akkor sem, ha ebbe belebukik a kormánya

Külföld, 2019.01.31

Ramush Haradinaj koszovói kormányfő továbbra is kitart álláspontja mellett, amely szerint Pristina mindaddig nem törli el a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező árura kivetett százszázalékos vámot, ameddig Belgrád el nem ismeri Koszovó függetlenségét. Mint mondta, nem változtat az álláspontján akkor sem, ha ez kormányválsághoz vezet.

A koszovói miniszterelnök az utóbbi napokban többször is tárgyalt a kormánykoalíció pártjaival, illetve az Egyesült Államok pristinai nagykövetével a vámok esetleges visszavonásáról, végül mégis úgy döntött, a védővámok maradnak, és ez "a koszovói kormány önálló döntése".

Mint mondta, ezután már bármi megtörténhet, akár néhány napon belül is megbukhat a kormány. Hozzátette viszont, hogy előbb szeretné, ha a képviselőház elfogadná az idei évre vonatkozó költségvetési tervet.

Ramush Haradinaj leszögezte, hogy támogatja a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat rendezését célzó párbeszédet, de azt nem szeretné a vámoktól vagy bármilyen más feltételtől függővé tenni. Kiemelte, hogy kész egyezségre jutni Szerbiával, de nem határmódosítás vagy területcsere formájában.

A kormányfő nem először beszélt a kormány lehetséges bukásáról és az előrehozott választások valószínűségéről. Néhány nappal ezelőtt is utalt már arra, hogy nem stabil a kormánykoalíció. Akkori kijelentésének hátterében az állt, hogy Kadri Veseli házelnök hétfőn a közösségi médiában jelentette be, hogy 120 napra fel kellene függeszteni a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező árura kivetett vámot.

A koszovói kormány november 21-én vetett ki 100 százalékos vámot a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező árura, miután Belgrád sikeres lobbizásának következményeként Koszovót novemberben nem vették fel az Interpol nemzetközi rendőri szervezetbe. Bosznia-Hercegovina Belgrádhoz hasonlóan nem ismeri el Koszovó függetlenségét, így a vámnövekedést rá is kiterjesztette Pristina. A koszovói kormányfő sem Brüsszel, sem Washington kérésére nem volt eddig hajlandó visszavonni az intézkedést.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

A belgrádi sajtó jelentései szerint a pristinai intézkedés következtében a szerb gazdaság naponta mintegy egymillió eurós kárt szenved.

A szerb fél sem maradt szótlan a kialakult helyzetben. Aleksandar Vucic szerb államfő csütörtökön levelet küldött Donald Trump amerikai elnöknek, amelyben arra kérte, támogassa Belgrádot abban, hogy hosszú távon is fenntartható megoldást találjon a koszovói helyzetre. A levélben aláhúzta, hogy a Koszovó által kivetett vám áthidalhatatlan akadályt jelent a tárgyalások további folytatásában, de Szerbia kész arra, hogy azonnal tárgyalóasztalhoz üljön, amint Koszovó visszavonja az intézkedést.

Washington az utóbbi évtizedekben inkább Pristina szövetségesének tűnt, ám a vámokkal az Egyesült Államok sem ért egyet, és a múlt pénteken a vámok visszavonására szólította fel a koszovói kormányt. Az Egyesült Államok pristinai nagykövetségének közleménye szerint Washington arra figyelmeztetett, egyik partnerének sem fogja elnézni, hogy az amerikai érdekekkel ellentétes lépéseket tegyen, az ilyen tetteknek hatása lesz a kétoldalú kapcsolatokra. Aláhúzták, hogy a vámnövelés azonnali felfüggesztése alapvető feltétele a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatásának, a rendezési folyamat elleni lépések pedig ellentétesek az amerikai érdekekkel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!