A Maros-mezőségi gazdaságfejlesztő program lebonyolítói szerint megtérült a bizalom

Külföld, 2018.07.20

A magyar állam támogatásával szervezett Maros-mezőségi gazdaságfejlesztési programot lebonyolító Pro Economica Alapítvány ügyvezetője szerint megtérült a bizalom, amellyel az alapítvány a pályázókhoz viszonyult.

Kozma Mónika azzal kapcsolatban nyilatkozott az MTI-nek, hogy az alapítvány az elmúlt napokban kezdte ellenőrizni a pályázatok megvalósulását. Hozzátette: az ellenőrzési folyamat még nem zárult le, de az máris látszik, hogy érdemes volt bizalommal fordulni a pályázókhoz, és érdemes volt minimálisra csökkenteni a bürokráciát, a bekért dokumentumok számát.

Hozzátette: a pályázatot eleve úgy hirdették meg, hogy nem a pályázók, hanem egyenesen a megpályázott eszközt vagy tenyészállatot biztosító beszállítók kapják a pénzt. Így az alapítvány biztos lehetett abban, hogy a pályázó - ha a támogatáshoz hozzátette a 25 százalékos önrészt - hozzájutott az eszközhöz vagy állathoz. Így a Pro Economica Alapítvány most azt ellenőrzi, hogy a megpályázott eszköz vagy tenyészállat valóban odakerült-e a pályázóhoz.

Az alapítvány kérdőívvel kereste meg azoknak a településeknek a vezetőit is, amelyekre a támogatások eljutottak. Amint Kozma Mónika elmondta, a begyűjtött válaszokból azt a következtetést vonták le, hogy a pályázatnak közösségszervező hatása is volt. Sok településen kisebb gazdakörök alakultak a pályázókból, az emberek egymást segítették a dokumentáció összeállításában, és beszerzési tapasztalataikat is megosztották egymással.

Az ügyvezető úgy vélte: ha a magyar állam más térségekre is kiterjeszti a gazdaságfejlesztési programot, a kiírást a térségek helyi sajátosságaihoz kell igazítani, hogy minél többen igénybe vehessék a támogatást. Azt is hozzátette: megítélése szerint bevált az online pályáztatási rendszer, de ezt még tovább kell fejleszteni.

A Maros-mezőségi gazdaságfejlesztési program keretében az igénylők legfeljebb 15 ezer eurónak megfelelő összegre pályázhattak. Az összesen 1,5 milliárd forintos támogatási keretből 335 magánszemély nyert mezőgazdasági támogatást, 71 személy kapott pénzügyi segítséget mezőgazdasági területei telekkönyvezéséhez. Ugyanakkor 72 kis- és középvállalattal írtak alá eszközbeszerzési, és 40 mezőgazdasági vállalkozással eszköz- és tenyészállat-beszerzési szerződést. Az 521 nyertest több mint 570 pályázóból választották ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!