A második negyedévben is változatlan az euróövezeti és uniós GDP-növekedés

Külföld, 2018.08.14

Az előző negyedévivel azonos ütemű negyedéves GDP-növekedést ért el az euróövezet és az EU a második negyedévben, éves bázison viszont mindkét országcsoport növekedési üteme lassult - közölte kedden az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Magyarország Lengyelország után a második legnagyobb éves GDP-növekedést érte el.

Az Eurostat első hivatalos becslése szerint a második negyedévben átlagosan az első negyedévivel megegyező 0,4 százalékkal nőtt szezonális és naptári kiigazított bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévhez képest az euróövezet 19 tagállamában és az Európai Unió 28 tagállamában egyaránt.

Az éves GDP-növekedés a második negyedévben 2,2 százalék lett szezonális kiigazítással mindkét országcsoportban. Az első negyedévben az euróövezet 2,5 százalékos, az EU 2,4 százalékos éves GDP-növekedést ért el.

A legnagyobb éves GDP-növekedést szezonális és naptári kiigazítással a második negyedévben Lengyelország érte el az Eurostat kimutatása szerint, 5,0 százalékosat. A második legnagyobb éves GDP-növekedést 4,4 százalékkal Magyarország érte el az EU-ban. Románia és Lettország 4,2 százalékos növekedéssel a harmadik helyen áll a rangsorban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!