A Nornickel ellen 2 milliárd dolláros kártérítési keresetet nyújtottak be a májusi olajömlés miatt

Külföld, 2020.09.10

Az orosz természetvédelmi felügyelet (Roszpriprodnadzor) 148 milliárd rubeles (csaknem 2 milliárd dolláros) kártérítési keresetet nyújtott be csütörtökön a Krasznojarszki területi döntőbírósághoz a Nornickel ellen a Norilszkban május végén történt dízelolajömlés miatt.

Május 29-én 21 ezer 163 köbméter dízelolaj ömlött ki a Nornickel bányavállalathoz tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolójából. A történtek miatt Vlagyimir Putyin elnök június 3-án szövetségi szintű rendkívüli állapot bevezetését rendelte el.

A balesetet a tartály betonalapjának megsüllyedése okozhatta, amihez szakértői vélemények és sajtójelentések szerint hozzájárult a korábban örökké fagyott talaj olvadása. A történtek miatt a Nyomozó Bizottság (SZK) kedden hanyagsággal vádolta meg Rinat Ahmetcsin norilszki polgármestert, valamint korábban eljárást indított a hőerőmű több vezetője és a Roszprirodnadzor egyik ellenőre ellen.

A környezetvédelmi felügyelet kedden közölte, hogy az NTEK-nél tett előre be nem jelentett ellenőrzés során a környezetvédelmi előírások 139 rendbeli megsértését állapították meg.

A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az északi sarkvidéki övezetben több mint három évtizede, 1989 márciusa óta, amikor az amerikai Exxon Valdez tartályhajó balesetet szenvedett Alaszka partjainál. Akkor 37 ezer tonna nyersolaj ömlött ki.

Június végén a Nornickel talhani ércdúsító üzeme bányászati melléktermék-tárolójának ülepítő tavából nehézfémekkel szennyezett vizet szivattyúztak ki, amely a Harajelah folyót fenyegeti. Július 12-én 44,5 tonna repülőkerozin ömlött Norilszktől 100 kilométerre nyugatra található Tuhard településnél a Norilszktranszgaz vezetékéből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!