A román elnök szerint fenntarthatatlan egy olyan nyugdíjrendszer, amelyet többnyire az állam kezel

Külföld, 2018.06.13

Klaus Iohannis szerint fenntarthatatlan egy olyan nyugdíjrendszer Romániában, amelyet nagymértékben az állam kezel.

Az elnök erről szerdán beszélt egy konferencián. Kijelentette: elsősorban azért nem működőképes hosszú távon az állam által kezelt nyugdíjrendszer, mert Romániában csökken a születések száma és negatív értékű a migráció, vagyis többen hagyják el az országot, mint ahányan bevándorolnak.

A jobboldali Iohannis a szociálliberális kormányt bírálta, amely módosítani akarja a jelenlegi nyugdíjrendszert, és választhatóvá akarja tenni a kötelező magánnyugdíjat, ami azt jelentené, hogy több pénz maradna az államkasszában. Iohannis szerint nagy szükség van a gazdasági-pénzügyi oktatásra, hogy a fiatal nemzedékeket megóvják "a populizmus hamis ígéreteitől". Felrótta a kormánynak, hogy hónapok óta téma a magánnyugdíjak sorsa, de nem mondta el egyértelműen, hogyan akar változtatni a rendszeren. Iohannis szerint a nyugdíjaknak nagymértékben az állam kezelésébe való áthelyezése a következő nyugdíjas nemzedékek jólétének feláldozását jelentené.

Eugen Teodorovici román pénzügyminiszter májusban kijelentette: az állam gazdaságosabban tudja kezelni a nyugdíjakat. Jelezte hogy, őszre előállnak egy tervezettel, amely megreformálja a nyugdíjrendszert. Rámutatott: olyan ösztönző rendszert igyekeznek bevezetni, hogy minél többen válasszák az állami nyugdíjat a kötelező magánnyugdíjak helyett.

A külföldi befektetők tanácsa, a költségvetési tanács, bankárok és pénzügyi elemzők egyesülete aggodalmát fejezte ki a magánnyugdíjak háttérbe szorítása miatt. A kötelező magánnyugdíjalapokban eddig 42 milliárd lej (9 milliárd euró) gyűlt össze 7 millió személy után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!