A román miniszterelnököt továbbra is támogatja a bukaresti kormánykoalíció

Külföld, 2018.04.27

Nincs oka lemondani Viorica Dancila román miniszterelnöknek, aki továbbra is élvezi a fő kormánypárt támogatását - jelentette ki pénteken Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök.

A román szociálliberális koalíció fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét kihallgatták pénteken az ügyészségen egy ellene zajló korrupciós eljárásban. Az ügyészség előtt újságíróknak leszögezte: Dancila kormánya a parlamenttől kapott megbízást és a kormányfő továbbra is élvezi a parlamenti többség támogatását.

Dragneát azt követően kérdezték újságírók, hogy pénteken Klaus Iohannis román elnök nyilvánosan lemondásra szólította fel a miniszterelnököt. Iohannis azzal vádolta meg Dancilat, hogy megkérdőjelezte a román jegybank függetlenségét és az államfő szerepét az ország külpolitikájának kialakításában, képtelennek bizonyult az állam más intézményeivel folytatott lojális együttműködésre, illetve csak a pártjától kapott utasításokat hajtotta végre.

Az elnök felszólítását Calin Popescu Tariceanu, a szociáldemokraták kisebb koalíciós partnere, a liberális ALDE elnöke is helytelenítette. Mint mondta, a kormánynak a parlament szavaz bizalmat, és csak a törvényhozói testület dönthet arról, hogy ezt a bizalmat megvonja a kabinettől vagy sem. "Azt hiszem, hogy az elnök nem ismeri jól az alkotmányt" - kommentálta ironikusan Tariceanu az elnöki felszólítást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!