A román szociáldemokraták ellenzik a posta privatizálását

Külföld, 2018.05.07

A román Szociáldemokrata Párt (PSD) ellenzi, hogy privatizálják a Román Postát - jelentette ki hétfőn Liviu Dragnea, a PSD elnöke.

A bukaresti kormány fő erejét képező szociáldemokraták vezető testületének hétfői tanácskozása után Dragnea elmondta: fel sem vetődhet a posta magánosítása, mivel nem értenek egyet ezzel. "Mi fel akarjuk tőkésíteni a postát, hogy ismét sikeres vállalattá váljon, és megmaradjon a román állam többségi tulajdonában" - mondta Dragnea.

A vállalat részvényeinek 75 százaléka a román távközlési minisztérium tulajdonában van, a többi 25 százalékot a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok tulajdonosainak kárpótlására létrehozott Proprietatea Alap birtokolja.

A bukaresti kormány korábban kétszer próbálta sikertelenül privatizálni a Román Postát, mivel az állami vállalat magánosítása - egyéb vállalatokéval együtt - szerepelt a román kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között korábban megkötött hitelszerződésekért cserében kért reformok között.

Először 2013-ban próbálkoztak a magánosítással, akkor senki nem jelentkezett az 51 százalékos részvénycsomagért. 2015-ben újrakezdték a privatizációs eljárást, akkor egyedül a belga Bpost érdeklődött, de végül nem nyújtott be kötelező érvényű ajánlatot a többségi részvénypakettért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!