A székelyudvarhelyi RMDSZ szerint kettős mércét alkalmaz a román oktatási minisztérium

Külföld, 2018.09.21

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) székelyudvarhelyi szervezete szerint kettős mércét alkalmaz a román oktatási minisztérium, amikor szeparatista jellegű politikai megnyilvánulásnak tekinti és elítéli, hogy a helyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjai az iskola udvarán az egykori Nagy-Magyarország térképét rajzolták fel, de nem kifogásolja a román iskolák által centenáriumi vizuális elemként használt, Besszarábiát is magába foglaló térképeket Nagy-Romániáról.

Az RMDSZ-szervezet állásfoglalását a Krónika című napilap ismertette pénteki számában. A szervezet szerint hamis és teljes mértékig megalapozatlan vádak alapján szeretné megbüntetni az oktatási tárca a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola vezetőit és tanárait. Az RMDSZ az erdélyi magyarság és Székelyudvarhely elleni támadásként értékelte a minisztériumi elmarasztalást.

"Határozottan visszautasítjuk, hogy Székelyudvarhelyen bárki is szeparatista tettet hajtott volna végre, és sajnálattal vesszük tudomásul, hogy a centenáriumi évben a bukaresti román nemzetiségű elit ismét soviniszta magatartást tanúsít. Tiltakozunk a kettős mérce alkalmazása ellen, ugyanis több iskolában a hivatalos iratokon a centenáriumi év vizuális elemei között megjelenik Nagy-Románia térképe is, amely ellen az oktatási minisztérium egyáltalán nem tiltakozik" - szerepel a közleményben. Az RMDSZ-szervezet nyomatékosította: a Trianon előtti Magyarország földrajzi kiterjedése ugyanolyan történelmi tény, mint a két világháború közötti Nagy-Romániáé. A szervezet leszögezte: teljes mértékben támogatja a Palló Imre Művészeti Szakközépiskolát, annak vezetőit és pedagógusait.

A román oktatási minisztérium ellenőrző testülete azt követően vizsgálódott Székelyudvarhelyen, hogy a művészeti iskola és magyarországi testvériskolája diákjai Nagy-Magyarország térképét rajzolták az udvarra június 4-én, a nemzeti összetartozás napján. Az ellenőrző testület megállapította: a programon részt vett tanárok és az iskola vezetői felelősek azért, hogy a diákokat politikai-szeparatista tevékenységbe vonták be, és úgy vélte: az iskolai rendezvény mind törvényes, mind pedig erkölcsi szempontból kifogásolható.

Az ellenőrző testület javasolta a tanfelügyelőségnek: vegye figyelembe az igazgató és aligazgató tevékenységének kiértékelésekor, hogy engedélyezték a diákoknak a "politikai-szeparatista" jellegű rendezvényen való részvételt. Az ellenőrző testület azt is javasolta, hogy a tanfelügyelőség utasítsa az iskola igazgatótanácsát fegyelmi eljárás megindítására a részt vevő tanárok ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!