A szerb ortodox egyház elismerte a macedón pravoszláv egyház önállóságát

Külföld, 2022.05.24

Elismerte a macedón pravoszláv egyház autokefáliáját, azaz önállóságát a szerb ortodox egyház - jelentette be Porfirije szerb pátriárka kedden Szkopjéban.

A szerb ortodox egyház vezetője prédikációjában közölte, hogy jó híre van a hívők számára, a szerb pravoszláv egyház zsinata elismerte a macedón pravoszláv egyház autokefáliáját, és az önálló egyháztartományt Ohridi Érsekségnek fogják nevezni.

Az autokefália az ortodox egyházakban azt jelenti, hogy egy egyháztartomány független más egyháztartományoktól, egyenrangú a többi egyházzal.

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka május 9-én ismerte el hivatalosan az önálló macedón ortodox egyházat, és egyben arra kérte a többi önálló egyházat, hogy tegyenek hasonlóan. A pátriárka közölte, az Ohridi Érsekség működési területe Észak-Macedónia. Eddig a szerb ortodox egyház alá tartozott a macedón pravoszláv egyház is.

A szerb ortodox egyház 1922-ben kapott önállóságot, és akkor a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság keretein belül hozzá tartozott az akkori területen található összes ortodox egyház, vagyis a horvát, a boszniai, a montenegrói és a macedón pravoszláv egyház is. A macedón pravoszláv egyház 1967-ben kiáltotta ki önállóságát, ám ezt a szerb ortodox egyház eddig nem ismerte el.

Porfirije szerb pátriárka keddi beszédében arról is beszélt, hogy több mint fél évszázad után újra megbékélt egymással a két fél.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!