A szerbiai nemzeti kisebbségek pártjai ezentúl egyszerűbben tudnak indulni a választásokon

Külföld, 2022.02.02

A szerbiai nemzeti kisebbségek a jövőben egyszerűbben tudnak részt venni a választásokon, az eddig szükséges támogatói aláírásoknak ugyanis ezután csupán a felét, ötezret kell összegyűjteniük, a vonatkozó törvény módosításáról szerdán kezdődött vita a szerbiai parlamentben.

A módosítás értelmében az eddigi tízezer helyett már ötezer támogatói aláírás elegendő lesz ahhoz, hogy egy nemzeti kisebbségi párt részt vehessen a parlamenti választáson - hangsúlyozta Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője szerdán az MTI-nek.

A nemzeti kisebbségekre 2004 óta pozitív diszkrimináció vonatkozik, ugyanis a nemzeti kisebbségek pártjainak esetében a természetes választási küszöb van érvényben, ami azt jelenti, hogy annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt.

Két évvel ezelőtt már változott a választási törvény, akkor a parlamentbe jutási küszöböt ötről három százalékra csökkentették, hogy a kisebb pártok is bejuthassanak a képviselőházba, ám akkor számos ellenzéki párt bojkottálta a voksolást. Az akkori törvénymódosítások a Vajdasági Magyar Szövetség javaslatára további könnyítéseket is tartalmaztak a nemzeti kisebbségek számára, hiszen a változtatások eredményeként a kisebbségi pártok szavazatszámát előbb 1,35-tel beszorozzák, és csak ezt követően osztják le a mandátumokat.

Pásztor Bálint közölte: a most elfogadott módosítások nyomán a választási visszaélésekre is kevesebb esély lesz. Mint mondta, a Szerbiában bejegyzett 114 párt közül 69 kisebbségi pártként van bejegyezve, és így kívánnak előnyhöz jutni a voksolások alkalmával, a most beépített szűrőkkel viszont könnyen kideríthető lesz egy pártról, hogy valóban a nemzeti kisebbségek pártja-e.

Szerbiában április 3-án tartanak előrehozott parlamenti választást, valamint köztársaságielnök-választást. Az ellenzéki pártok már bejelentették, ezúttal nem készülnek bojkottra, így a várakozások szerint a szokásosnál is több párt méri majd össze erejét, és a kampány is kiélezettebb lesz.

A VMSZ frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a vajdasági magyaroknak mindenképpen lesz lehetőségük arra, hogy magyar pártra szavazzanak, a Vajdasági Magyar Szövetség ugyanis önállóan indul a választáson azért, hogy a következő időszakban is a vajdasági magyarok érdekeit képviselhesse.

A szerbiai parlamentet várhatóan február közepén oszlatja fel a köztársasági elnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!