A szlovén államfő június 22-re hívta össze a parlament alakuló ülését

Külföld, 2018.06.15

Borut Pahor szlovén államfő június 22-re hívta össze a parlament alakuló ülését, miután jogerőre emelkedett a június 3-i parlamenti választás eredménye - közölte a szlovén sajtó pénteken.

A szlovén választási bizottság (DVK) megerősítette, hogy Janez Jansa volt miniszterelnök pártja, az eddig ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) nyerte meg a választást.

A DVK által száz százalékos feldolgozottság alapján közzétett adatok szerint az SDS 25 mandátumot szerzett a parlamentben. Marjan Sarec nemrég alapított balközép pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) 13 mandátummal a második, a Szociáldemokrata Párt (SD) és Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 10-10 mandátummal a harmadik helyen végzett.

Az említett pártok mellett még átlépi a 4 százalékos parlamenti bejutási küszöböt a Baloldal (Levica) 9 mandátummal, az Új Szlovénia (NSi) 7 mandátummal, Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) és a nyugdíjaspárt (DeSUS) 5-5 mandátummal, valamint a Szlovén Nemzeti Párt(SNS) 4 mandátummal.

A parlamenti többséghez 46 mandátumra van szükség a 90 fős parlamentben. Egyelőre mind az eddigi ellenzéki jobboldali SDS, mind a második helyen végzett balközép LMS kormányalakítása lehetséges, de mindkettőnek további koalíciós partnerekre van szüksége.

Elemzők szerint Miro Cerar pártjától, az SMC-től és a kereszténydemokrata NSi-től függ majd, ki alakíthat kormányt.

Jansának a két jobboldali párt, az NSi és a SNS mellett szüksége van Cerar támogatására is, míg egy a Sarec vezette lehetséges baloldali pártkoalíció - beleértve Cerar pártját is - az NSi-nélkül nem tud kormányt alakítani. A Jansával való együttműködést, annak erőteljes migránsellenes politikája miatt a baloldali pártok elutasítják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!