A törökországi kurdbarát párt volt társelnöke elvesztette az eszméletét a börtönben, de nem vitték kórházba

Külföld, 2019.12.02

A törökországi kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) volt társelnöke, Selahattin Demirtas a napokban elvesztette az eszméletét az edirnei börtönben, de nem szállították kórházba - írta hétfőn a Twitter közösségi portálon a politikus lánytestvére, Aygül Demirtas, aki egyben az ügyvédje is.

Aygül Demirtas mikroblog-bejegyzéseiben arról számolt be, hogy fivére november 26-án vesztette eszméletét. Rámutatott: a hosszú ideig tartó tudatvesztéshez mellkasi fájdalom és nehézlégzés vezetett. Elsősegélyt cellatársa, Abdullah Zeydan nyújtott neki - tette hozzá Aygül Demirtas.

Az ügyvédnő kifejtette: ezt követően mentőt hívtak, de csak elektrokardiográffal (EKG) vizsgálták meg testvérét. Hangsúlyozta: Selahattin Demirtas sürgősségi ellátás helyett átfogó kórházi kezelést kért, amit a börtönorvos is megerősített, mondván a politikust kardiológusnak, neurológusnak és gasztroenterológusnak is látnia kell.

Aygül Demirtas kiemelte: bár ő és testvére többi ügyvédje Selahattin Demirtas azonnali kórházba szállítását kérelmezte, ez hét nap elteltével sem történt meg. Az ügyvédnő úgy vélte, hogy ez egy ilyen jelentős egészségügyi probléma esetén azt jelenti: védencét életveszélyes állapotban tartják.

Aygül Demirtas szerint ezzel testvére "politikai fogsága csaknem az élethez való jogát célzó beavatkozásba fordul át".

A 46 éves Selahattin Demirtast 2016 novembere óta tartják fogva "terrorszervezet vezetésével, terrorista propaganda terjesztésével, valamint bűncselekmények elkövetésére irányuló felbujtás" vádjával. Számos más, szintén terrorizmussal kapcsolatos eljárás is folyamatban van ellene, s amennyiben a fő perben bűnösnek találják, akár 142 év szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.

A török vezetés a HDP-t a nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított, a délkelet-törökországi kurd kisebbség függetlenségéért 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) "politikai kirakataként" kezeli. A HDP-t, amely tagadja a vádakat, keményen sújtották a 2016. július 15-ei meghiúsult törökországi puccskísérletet követő tisztogatások, a párt több képviselőjét letartóztatták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!