A vártnál kedvezőtlenebbül alakult Németország ipari termelése júliusban

Külföld, 2018.09.07

A vártnál kedvezőtlenebbül alakult Németország ipari termelése júliusban.

A német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közölte, hogy a szezonális, naptári és árhatással kiigazított előzetes adatok szerint 1,1 százalékkal csökkent az ipari termelés júniushoz képest. Elemzők 0,2 százalékos emelkedésre számítottak az előző hónapban mért 0,7 százalékos csökkenés után.

Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva 1,1 százalékkal nőtt Németország ipari termelése júliusban az előző havi 2,7 százalékos növekedés után. Elemzők 2,6 százalékos emelkedést vártak júliusról.

A termelési eszközök gyártása 2,5 százalékkal, a fogyasztási cikkek termelése 0,9 százalékkal, a félkész termékek előállítása pedig 1,4 százalékkal csökkent, az energiatermelés stagnált, míg a az építőipari termelés 2,6 százalékkal nőtt havi szinten.

Az ipari termelés júliusi adatsora csalódást okozott, de nem ez lenne az első eset, ha erős felpattanás következne - mutatott rá Carsten Brzeski, az ING Ausztriáért és Németországért felelős közgazdásza, aki szerint a havi szintű visszaesés egyfelől a nyári szabadságolásokhoz köthető, másfelől a globális kereskedelmi feszültségek által szított bizonytalanság következménye. Emellett az első fél évben a vállalatok jelentős raktárkészleteket halmoztak fel, és valószínűleg ennek egy részét júliusban használták fel.

A német gazdaság legnagyobb előnyei közé tartozik jelenleg a gyenge euró, az erős belső kereslet, az alacsony kamatok, a rekordmagas foglalkoztatottság és a bérek emelkedése. Emellett jövőre fiskális ösztönzőkkel kellene támogatni a gazdaságot - véli az elemző, aki szerint nincs ok pánikra amiatt, hogy az ipar a vártnál gyengébben teljesített júliusban, "ez csak jó emlékeztető arra, hogy a gazdasági ciklus kései szakaszában egymást váltja a fény és az árnyék".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!