A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet felvette tiltólistájára a Novicsok nevű idegmérget

Külföld, 2019.11.27

A hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tájékoztatása szerint felvette tiltólistájára az angliai Salisbury városában elkövetett gyilkossági kísérlethez használt, Novicsok néven emlegetett mérgező anyagot.

A 193 tagú nemzetközi szervezet közlése szerint a tiltólista bővítését a szerdai ülésen a tagok egyhangúlag támogatták, ezzel az OPCW első alkalommal vett fel idegmérget a listán szereplő anyagok közé.

A Novicsok az úgynevezett tiltott anyagok elsőszámú jegyzékében szereplő anyagokhoz csatlakozik, amelyen egyebek mellett a szaringáz, a ricin és a mustárgáz szerepel.

A nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény végrehajtó szerveként az OPCW felügyeli a vegyi fegyverek végleges és ellenőrizhető módon történő felszámolására irányuló globális törekvést. Az egyezmény 1997-ben lépett hatályba. Felügyeletével a bejelentett vegyi fegyverkészletek kilencvenhat százalékát megsemmisítették.

2018. március 4-én Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, s tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek. A volt kettős ügynök és lánya kórházi kezelést követően felépültek. A gyilkossági kísérletet a szovjet hadsereg által az 1970-es és 1980-as évek során kifejlesztett Novicsok nevű méreggel követték el.

London az orosz hatóságokat vádolta a mérgezéssel. Moszkva visszautasította, hogy köze lenne a történtekhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!