A voksok újraszámlálását kéri a kentuckyi kormányzóválasztás republikánus vesztese

Külföld, 2019.11.06

Nem ismerte el vereségét, és a voksok újraszámlálását kérte szerdán a Kentucky állambeli kormányzóválasztáson alulmaradt amerikai republikánus politikus, Matt Bevin hivatalban lévő kormányzó.

A keddi választást a 41 éves Andy Beshear demokrata párti jelölt, a középnyugati állam eddigi főügyésze nyerte meg, igaz, nagyon csekély szavazatkülönbséggel: a kentuckyi választási bizottság szerint mindössze 5189 voks döntött Beshear javára, aki kedd éjjel győztesként jelent meg hívei előtt.

Bevin már akkor jelezte: nem ismeri el vetélytársa győzelmét.

"Ez nagyon, nagyon szoros verseny, nem adjuk meg magunkat könnyedén" - jelentette ki Bevin, akit a szerdai amerikai lapok az Egyesült Államok legnépszerűtlenebb kormányzójaként írtak le.

Kampánystábja szerdán formálisan is kérelmezte a voksok megyénkénti újraszámlálását, számos állítólagos választási szabálytalanságra hivatkozva, amelyeket azonban nem részleteztek.

Davis Paine kampánymenedzser közölte: "csupán élünk a jogunkkal, hogy minden egyes jogszerűen leadott szavazat megszámláltassék".

A megválasztott kormányzó - akinek édesapja is kormányzó volt korábban Kentuckyban - szerdai sajtótájékoztatóján leszögezte: bízik a választási eredményben. "Ma továbblépünk. A választásnak vége" - mondta.

A sajtókonferencián Beshear felvázolta az első várható döntéseit. Közölte: hivatalba lépése után visszaadja a választójogot mintegy 140 ezer, börtönbüntetését töltő bűnözőnek, lecseréli az oktatási hivatal vezetését, és visszavonja az előző kormányzó azon rendelkezését, miszerint a szegények orvosi ellátását biztosító Medicaid-program igénybe vételéhez kötelező bizonyos óraszámot ledolgozni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!