A washingtoni kínai nagykövet szerint Donald Trump "nagyon zavarba ejtő"

Külföld, 2018.10.14

Donald Trump amerikai elnök "nagyon zavarba ejtő" - vélekedett Kuj Csian-kaj, Kína Egyesült Államokban akkreditált nagykövete vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában.

A kínai diplomata egyúttal annak a véleményének is hangot adott, hogy támadó jellegű" az amerikai hadihajók jelenléte a Kínához közeli vizeken.

Az újságíró azon kérdésére, hogy kínai megítélés szerint Donald Trump a kormányzatán belül vajon az úgynevezett keményvonalasokra hallgat-e, például Peter Navarro kereskedelmi igazgatóra, aki Kínát a "világgazdaság parazitájának" nevezte, vagy inkább a mérsékeltnek mondott Larry Kudlow főtanácsadó és Steven Mnuchin pénzügyminiszter álláspontja érvényesül-e, a nagykövet egyszerűen azt válaszolta: "mondja meg nekem Ön". A kínai diplomata szerint a Washingtonban akkreditált többi nagykövet az övéhez hasonló gondokkal küszködik. Több kollégájával is beszélgetett erről, és azt szűrte le, hogy "nem tudják, hogy ki az, aki a végső döntést meghozza. Természetesen feltételezhetően az elnök, de kinek mi a szerepe ebben? Ez néha nagyon zavarba ejtő lehet" - fogalmazott.

A kínai nagykövet tagadta Donald Trump azon állítását - amelyet az elnök a legutóbb a múlt héten hangoztatott a Fox televíziónak adott interjújában - miszerint Kína "ellopja az amerikai szellemi tulajdont". A diplomata leszögezte: ennek már a feltételezése is sértés a kínai népre nézve. "Kína egymilliárd négyszázmillió lelket számlál, nehéz elképzelni, hogy a világ lakosságának egyötöde ne lenne képes a saját erőfeszítéseire támaszkodva fejlődni" - hangoztatta. Kuj Csian-kaj hangsúlyozta azt is, hogy Kína "soha nem akart kereskedelmi háborút". Peking csak válaszolt erre és "megvédi saját érdekeit - fűzte hozzá.

Az elmúlt napokban több magas rangú amerikai tisztségviselő arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi konfliktus Kínával jóval több egyszerű kereskedelmi vitánál. Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója szerdán a szenátus előtti meghallgatáson azt mondta: "Kína jelenti a legszélesebb körű, legösszetettebb, leghosszabb ideig tartó hírszerzési és elhárítási fenyegetést, amellyel szembe kell néznünk". Wray szerint Oroszország azért küzd, hogy a Szovjetunió összeomlása után is meghatározó legyen", míg Kína "a holnap harcát vívja, és ez érinti gazdaságunk valamennyi területét".

Mike Pence amerikai alelnök néhány nappal ezelőtt az amerikai választási folyamatba történő beavatkozással vádolta meg Kínát.

Interjújában a washingtoni kínai nagykövet az Egyesült Államokat vádolta agresszióval. Utalt arra, hogy a kínai hadihajók csaknem összeütköztek a vitatott dél-kínai tengeri vizeken az ott lévő amerikai hadihajókkal és Peking megfelelő módon válaszolt a "kapujánál történt intervencióra". "Nem a kínai hadihajók mennek Kalifornia vagy a Mexikói-öböl partjaihoz. (...) Ki tehát a támadó? Ki van védekező helyzetben? Elég egyértelmű" - hangsúlyozta.

A kínai nagykövet leszögezte: Peking továbbra is tiszteletben tartja és foganatosítja az Észak-Korea ellen hozott szankciókat. A nagykövet optimistának mondta magát Donald Trump és Hszi Csin-ping kínai vezető várható találkozóját illetően, amelyet novemberben, a G20-as országcsoport argentínai csúcsértekezletén tartanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!