A bevándorlásról számolt be a szenátusban az amerikai igazságügyi miniszter

Külföld, 2017.10.18

A bevándorlásról és az amerikai politikát foglalkoztató más vitás kérdésekről számolt be a washingtoni szenátus igazságügyi bizottsága előtt Jeff Sessions igazságügyi miniszter.

A tárcavezetőt elsősorban a bevándorlásról, ezen belül is a gyermekkorukban a szüleikkel illegálisan az Egyesült Államokba érkezett fiatalok várható helyzetéről, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt igazgatója, James Comey elbocsátásáról, valamint a tavalyi amerikai választási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozásról faggatták a szenátorok.

Jeff Sessions leszögezte: a Késleltetett Akció a Gyermekkorban Érkezettekért (DACA) nevű program nem jogszerű, ellent mond a kongresszus által megszavazott törvényeknek és a Trump-kormányzat a leírt törvények szellemében kíván eljárni. A miniszter hangsúlyozta: most a a törvényhozókon a sor, hogy cselekedjenek az ügy rendezése érdekében.

A DACA-programot 2012-ben az előző amerikai elnök, Barack Obama hívta életre rendeleti úton, azzal a céllal, hogy megvédje a kitoloncolástól a gyermekkorukban a szüleikkel illegálisan érkező, majd az Egyesült Államokban felnőtt, s az amerikai politikai és közbeszédben "álmodozóknak" nevezett fiatalok nemzedékét. Mintegy 700 ezren vannak és engedélyeik meghosszabbításával legálisan tanulhatnak, illetve dolgozhatnak az Egyesült Államokban. Donald Trump október elején világossá tette, hogy csak jogi helyzetük rendezését és nem az amerikai állampolgárság mielőbbi megadását szorgalmazza, és hat hónapot adott a kongresszusnak az átfogó bevándorlási törvény kidolgozására. James Comey volt FBI-igazgató menesztéséről Jeff Sessions elmondta, hogy ő sürgette az elbocsátást, a döntés egyedül az ő felelőssége, erről nem egyeztetett sem Donald Trump elnökkel, sem a Fehér Ház bármely tisztségviselőjével. De azt elhárította, hogy az elnökkel folytatott magánbeszélgetéseiről beszámoljon. Patrick Leahy, vermonti demokrata párti szenátor kérdésére az igazságügyi miniszter közölte: Robert Mueller, a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész nem hallgatta ki őt az ügyben. Sessions egyébként - arra hivatkozva, hogy soros szövetségese Donald Trumpnak - kivonta magát az orosz beavatkozással foglalkozó valamennyi vizsgálatból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!