A biztonságpolitikai együttműködés erősítéséről állapodott meg a horvát, a montenegrói és az albán külügyminiszter

Külföld, 2017.02.10

A biztonságpolitikai együttműködés erősítéséről állapodott meg a horvát, a montenegrói és az albán külügyminiszter.

Davor Stier horvát, Srdan Darmanovic montenegrói és Dimitri Bushati albán külügyminiszter pénteken találkozott a közép-dalmáciai Splitben A miniszterek egyetértettek abban, hogy meg kell erősíteni Kelet-Európa és az adriai térség biztonságát. Hangsúlyozták a NATO-tagállamoknak mielőbb ratifikálniuk kell Montenegró csatlakozási szerződését.

A három külügyminiszter egyezményt írt alá országaik szorosabb együttműködéséről. Davor Stier horvát külügyminiszter állást foglalt Albánia és Montenegró euroatlanti integrációja mellett, és utalt arra: Horvátország továbbra is támogatja a két országot céljuk mielőbbi elérésében.

A horvát politikus tájékoztatott arról: közös levélben fordulnak azon NATO-tagországok külügyminisztereihez, amelyek még nem ratifikálták Montenegró csatlakozási szerződését. Montenegrót 2015 decemberében hívta meg az Észak-atlanti Szerződés Szervezete a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

A három ország külügyi vezetői abban is megállapodtak, hogy ebből a célból közösen lépnek fel az Egyesült Államok új külügyminiszterénél.

Montenegró külügyminisztere úgy értékelte, hogy országa a NATO csatlakozási folyamat utolsó fázisában van. Hozzátette: ezért is rendkívül fontos, hogy az egyaránt NATO-tagállam Horvátország és Albánia támogatja törekvéseiket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!