A CPJ nemzetközi jogvédő szervezet egy orosz újságírónő kiutasításának visszavonását kérte Kijevtől

Külföld, 2017.08.16

A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nemzetközi jogvédő szervezet arra kérte Kijevet, hogy vonja vissza Tamara Nyerszeszjan, az orosz állami rádió és televízió tudósítónőjének kiutasításáról hozott döntését, és engedje őt ismét Ukrajnában dolgozni.

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerdán ismertette a CPJ közleményét, amelyben a jogvédők kérésüket azzal indokolták, hogy szerintük minden újságírónak lehetőséget kell biztosítani ukrajnai riportok készítésére függetlenül attól, mely országból érkeztek vagy milyen az őket alkalmazó sajtóorgánum szerkesztőségi politikája.

"Az orosz média betiltása Ukrajnában nem demokratikus, és nem segít a két ország közötti konfliktus rendezésében sem" - jelentette ki Nyina Ognyanova, a szervezet európai és közép-ázsiai területi koordinátora.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kedden utasította ki Nyerszeszjant Ukrajnából, és három évre megtiltották neki, hogy belépjen az országba.

Az újságírónő elmondása szerint az utcán vették őrizetbe, majd három órán át hallgatták ki az SZBU központi irodájában. Ezután felolvasták neki a kitoloncolásáról szóló határozatot, autóba ültették, és elvitték az orosz határig.

Sajtójelentések szerint az újságírónő ellen hozott határozat indoklásában az áll, hogy olyan riportokat készített, amelyek fenyegetést jelentettek Ukrajna biztonságára és területi egységére.

Az újságírónő kiutasítása miatt felháborodásának adott hangot kedden az orosz külügyminisztérium.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!