A csecsenföldi parlament engedélyezte a hidzsáb iskolai viselését

Külföld, 2017.03.31

A csecsenföldi parlament megszavazta pénteken a helyi közoktatási törvény módosítását, amelynek értelmében a köztársaság iskoláiban szabaddá válik a hidzsáb (a csak a hajat fedő muszlim fejkendő) viselése.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője a határozatot követően kijelentette, hogy a "Kremlnek nincs egységes álláspontja" az ügyben. Az iskolai hidzsábviselés konkrét kommentálása elől kitérve egyfelől emlékeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök azon kijelentésére, hogy az ország ereje éppen soknemzetiségű és sokvallású mivoltában rejlik, másfelől pedig arra a megállapítására, hogy Oroszország alkotmányát tekintve világi állam.

Peszkov, miközben utalt rá, hogy a fejkendőviselésről több országban vita zajlik, kijelentette: Oroszországban azt kell eldönteni, hogy szabályozható-e ez a kérdés szövetségi szinten, avagy ennek eldöntésében a helyi hatalmi szervek illetékesek.

Az orosz legfelsőbb bíróság 2013-ban jogszerűnek ismerte el a hidzsábviselés kitiltását a tanintézményekből. A testület azt követően döntött az ügyben, hogy 2012-ben a sztavropoli járás egyes iskoláiba nem engedték be a fejkendőben érkező muszlim lányokat.

Putyin az akkori konfliktussal kapcsolatban helytelenítésének adott hangot a hidzsáb iskolai viselésével kapcsolatban, rámutatva, hogy annak még Oroszország muszlim vidékein sincsen hagyománya.

A csecsen törvényhozás álláspontja szerint a vallási ruhadarabok és jelképek viselésének jogát mind az orosz, mind a csecsen alkotmány szavatolja. Groznijban, a köztársaság székvárosában tavaly szeptembertől új iskolai egyenruhát vezettek be, amelynek a lányok számára része a hidzsáb is.

A muszlim fejkendő iskolai viseléséről idén nyilvános vita bontakozott ki Olga Vasziljeva orosz oktatási miniszter és Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság vezetője között. Vasziljeva hangsúlyozta, hogy az orosz oktatási rendszer világi jellegű, és kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az igazán vallásos embereknek megjelenésükkel kell-e hangsúlyozni hitüket.

Kadirov ezzel szemben azt állította, hogy a tárcavezető a "személyes meggyőződését" igyekszik másokra erőltetni. Rámutatott, hogy mindhárom iskoláskorú lánya hidzsábot visel, és hogy azt "soha" nem fogják levenni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!