A cseh alkotmány betartásáért fognak tüntetni a cseh egyetemisták

Külföld, 2018.03.13

Félórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek csütörtökre a cseh egyetemek, főiskolák és számos középiskola. A diákok akciójukkal arra szeretnék felhívni a vezető politikusok figyelmét, hogy nem közömbös nekik az ország sorsa, és zavarja őket, ha a politikusok nem tartják tiszteletben az alkotmányt és annak értékeit.

A Vyjdiven (Menj ki) elnevezésű akciót a prágai Színművészeti Akadémia (DAMU) hallgatói kezdeményezték a múlt hét végén, és keddig mintegy harminc cseh városban működő egyetem, főiskola és középiskola diákjai csatlakoztak hozzájuk. Néhány városban a helyi színházak is csatlakoztak a figyelmeztető sztrájkhoz.

A CTK szerint a diákok egyebek között azt követelik, hogy az államfő tartsa tiszteletben az alkotmányt, olyan kormányfőt nevezzen ki, aki megszerzi a parlament bizalmát, és aki ellen nem folyik büntetőeljárás. További követelésük, hogy az ügyvezető kormány ne hozzon fontos személyi döntéseket, ne alakítson ki újabb alkotmányos szokásokat, és a parlament felsőháza, a szenátus határozottan lépjen fel az alkotmány betartása érdekében.

Bár a követelésekben nevek nincsenek említve, a felsoroltakból egyértelmű, hogy a tiltakozó akció Milos Zeman államfő és Andrej Babis ügyvezető kormányfő ellen irányul.

Sem kormánypárti, sem ellenzéki politikusok egyelőre nem kommentálták az egyetemi hallgatók által kezdeményezett figyelmeztető sztrájkot.

A szervezők szerint a tiltakozásban részt vevő diákok csütörtökön délben fél-egy óra hosszára kivonulnának iskolájuk elé az utcára, és ott különféle módon hangot adnának követeléseiknek.

"Gyakorlatilag naponta látjuk, hogy országunk vezető politikusai, élükön az államfővel egyre tágítják a korlátokat, és megsértik az alkotmányos szokásokat. Diákként ezt határozottan elutasítjuk" - nyilatkozott a CTK-nak Lubos Louzensky, az akció egyik szervezője.

A Novinky.cz hírportál szerint a tiltakozó akciót széles körben a közösségi hálózatokban népszerűsítik és szervezik. Prágában és néhány vidéki városban csütörtökön vitaesteket is terveznek a témában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!