A Fehér Ház szóvivője cáfolta a CIA-börtönök újranyitásáról szóló sajtóinformációkat

Külföld, 2017.01.25

A Fehér Ház szóvivője cáfolta a CIA-börtönök újranyitásáról szóló sajtóinformációkat

Sean Spicer szerdán szokásos napi sajtóértekezletén reagált a The New York Times és a The Washington Post korábban közölt információira, és határozottan cáfolta azokat. Leszögezte: az idézett dokumentum "nem a Fehér Háztól származik". "Fogalmam sincs honnan" - tette hozzá. Donald

A The New York Times és a The Washington azt állította: Donald Trump amerikai elnök rendeletet készít elő a CIA titkos külföldi börtöneinek újranyitására. Eszerint az elnök visszavonná Barack Obama korábbi elnök 2009-ben hozott rendeletét a guantánamói börtöntelep bezárására, ami aztán a kongresszus döntése miatt máig nem történt meg. Obama elrendelte továbbá a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) külföldön fenntartott börtöneinek bezárását és a kínzásos kihallgatási módszerek megszüntetését.

A Fehér Ház szóvivője bejelentette, hogy az elnök még a nap folyamán rendeletet ír alá: a bevándorlásról és a határok biztonságosságáról, ennek részeként pedig a mexikói határon építendő falról. Elmondta, hogy egyes országokkal szemben az amerikai külügyminisztérium felfüggeszti a vízumkiadást.

Kitért a már az Egyesült Államokban tartózkodó illegális bevándorlókra is, s arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a Trump-kormányzat először azokra összpontosítja majd a figyelmet, akik valamilyen bűncselekményt követtek el amerikai területen, vagy konkrét veszélyt jelenthetnek az amerikai nemzet biztonságára. Az amerikai közbeszédben "álmodozóknak" nevezett, az Egyesült Államokban illegálisan tanulmányokat folytató vagy dolgozó fiatalok sorsáról majd később születik döntés, amely mindenképpen humánus lesz. A kormányzat intézkedéseket foganatosít majd annak érdekében is, hogy az illegális bevándorlókat visszafogadják azok az országok, ahonnan érkeztek.

Kérdésre válaszolva a szóvivő foglalkozott az elnök azon álláspontjával is, amely szerint a választásokon csalások történtek, mert három-ötmilliónyi ember jogosulatlanul voksolt. Spicer közölte: a választási csalások ügyében bejelentett nagyszabású vizsgálat nem csupán a 2016-os választásokra terjed ki majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!