A Fehér Ház várhatóan Mattis védelmi miniszterre ruházza a döntési jogkört az afganisztáni csapatnövelésről

Külföld, 2017.06.14

A Fehér Ház várhatóan James Mattis védelmi miniszterre ruházza a döntési jogkört az afganisztáni csapatnövelésről - jelentették kedden az amerikai hírközlő eszközök.

Trump elnök döntését ugyan hivatalosan még nem tették közzé, de az információ valamennyi nagy amerikai tévécsatorna kedd esti híradójában elhangzott, a Reuters brit hírügynökség pedig a Fehér Ház névtelenséget kérő tisztségviselőjére hivatkozva tényként közölte a hírt.

James Mattis, a Pentagon (védelmi minisztérium) vezetője várhatóan saját hatáskörben dönthet a csapatnövelésről, nem kell hozzá sem hivatalosan engedélyt kérnie, sem egyeztetnie az elnökkel. Ám a későbbiekben is változatlanul rendszeresen informálnia kell Trump elnököt a döntéseiről és a fejleményekről egyaránt.

Ez jelentős változás az előző amerikai kormányok döntési mechanizmusához képest: mind az Obama-adminisztráció, mind George W. Bush kormányzata idején ugyanis ilyen kérdésekben az elnök döntött. Donald Trump azonban már korábban jelezte: egyes ügyekben a döntési jogköröket átruházza. Április 20-án belső feljegyzésben ruházta át a Szíriában és Irakban az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló katonák létszámával kapcsolatos döntéseket a védelmi miniszterre.

Afganisztánban jelenleg mintegy 8400 amerikai katona állomásozik, s a Fehér Ház és a Pentagon azt fontolgatja, hogy további 3000-5000 katonát küld afgán földre, részben tanácsadóként, részben pedig a helyi kormányerők kiképzésére.

Mattis védelmi miniszter kedden a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága előtti meghallgatáson hangsúlyozta, hogy "nem állunk nyerésre Afganisztánban". Egyúttal leszögezte, hogy július közepére előterjeszti a Fehér Háznak az új Afganisztán-stratégiát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!