A felsőoktatási szabályok felülvizsgálatát kezdeményezték az egyetemi hallgatók Belgiumban

Külföld, 2017.08.16

A belgiumi frankofón egyetemi hallgatók szövetsége kezdeményezte, hogy az országban változtassák meg a vonatkozó jogszabályokat az engedély nélkül működő felsőoktatási intézmények diákokat megtévesztő tájékoztatása, a gyakran érvénytelen diploma kiadása miatt - közölte a La Libre Belgique című belga napilap szerdán.

A tájékoztatás szerint a gazdasági ellenőrző igazgatóság (DGIE) kimutatta, hogy Belgiumban tavaly év végén 41 felsőoktatási intézmény kínált tandíj ellenében olyan alap-, mester, vagy doktori fokozatot biztosító képzést és diplomát, amelyek a jelenlegi szabályozás szerint "megtévesztő, félrevezető üzleti tevékenységnek" minősülnek.

Mint írták, Belgiumban számos olyan oktatási intézmény használja nevében a védettnek minősülő egyetem, akadémia, művészeti iskola, gimnázium vagy fakultás kifejezést, amely nem rendelkezik akkreditációval, az illetékes hatóságok elismerésével.

A napilap szerint a belga szövetségi parlament által is "hamis egyetemeknek" nevezett, főként a fővárosban működő intézmények legtöbb esetben olyan magánvállalkozások, amelyek az országban el nem ismert diplomákat vagy okleveleket állítanak ki térítés ellenében. Az intézmények semmilyen formában sem adnak tájékoztatást, nem tesznek említést működésük vagy a kiállított bizonyítványok érvénytelenségéről.

A cikk szerzői megjegyezték, hogy az ilyen oklevelek nem teszik lehetővé az elhelyezkedést a közszférában vagy az olyan speciális tudást igénylő ágazatokban, mint például a gyógyszeripar. Továbbá elismertségük hiányában nem teszi lehetővé az átjelentkezést más egyetemek képzésére, illetve a tanulmányok folytatását sem.

A napilap szerint egyre többen szólalnak fel amiatt, hogy szigorítani kell a magánoktatást szabályozó rendelkezéseket, ugyanis egyes intézmények megtévesztő, félrevezető tevékenysége miatt számos diák veszít tanévet, és nem kapja vissza a tandíjra befizetett pénzét.

A legfrissebb információk szerint az év eleje óta hét intézmény függesztette fel tevékenységét, és négy változtatta meg honlapján a megnevezésre vonatkozó információkat - tette hozzá a napilap.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!