A Fox televízió szerződést bontott a hamis információkat közlő elemzővel

Külföld, 2017.03.21

A republikánusokhoz közelálló Fox televízió szerződést bontott azzal az elemzőjével, aki azt állította, hogy Obama elnök a brit elektronikus figyelő szolgálat segítségével hallgattatta le Donald Trumpot.

Több amerikai napilap, köztük a The Washington Post és a Boston Globe információi szerint Andrew Napolitano jogász, a Fox televízió rendszeres elemzője eltűnik a képernyőről. Az információt a televízió nevük elhallgatását kérő munkatársai közölték, a Fox vezetői hivatalosan nem kívánták kommentálni az ügyet.

Andrew Napolitano volt az, aki a múlt héten bejelentette: az előző elnök, Barack Obama kormányzata a brit elektronikus figyelő szolgálat ((GCHQ) segítségét vette igénybe, s általuk hallgattatta le az elnökválasztási kampányban Donald Trumpot és kampánycsapatát a New York-i Trump-toronyban. Trump elnök erre az elemzésre hivatkozva állította aztán, hogy Obama lehallgattatta őt.

A brit hírszerzés azonnal cáfolta az információt, s amikor az Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján Donald Trumptól megkérdezték ezt, az elnök a Fox televízióhoz irányította a kérdező újságírót. Közben a Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer is leszögezte: amerikai hivatalos állásfoglalásokban többé nem hangzik el ez a vád. Pénteken a Fox televízió munkatársa is közölte az egyik műsorban: a televízió elhatárolódik jogi elemzője információitól, s a Fox egyetlen munkatársának vagy vezetőjének sincs tudomása és bizonyítéka arról, hogy "a jelenlegi elnököt bárki és bármikor lehallgattatta volna". Értesülések szerint Andrew Napolitanót hétfőtől vették le a képernyőről. Hétfőn a képviselőház hírszerzési bizottsága előtti meghallgatáson James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója és Mike Rogers admirális, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője egyaránt leszögezte: nem találtak bizonyítékot arra, hogy Obama elnök lehallgattatta volna Donald Trumpot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!