A francia külügyminiszter kilép a Szocialista Pártból, de nem csatlakozik az államfő mozgalmához

Külföld, 2018.03.08

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy kilép a Szocialista Pártból (PS), alig néhány nappal az előtt, hogy a tavalyi választásokon alulmaradt korábbi kormánypárt új vezetőt választ. A politikus ugyanakkor nem csatlakozik a jelenlegi kormánypárthoz, az Emmanuel Macron államfő által alapított Köztársaság lendületben nevű mozgalomhoz.

"A PS jelenlegi ügyvezetője, Rachid Temal azt nyilatkozta a közelmúltban, hogy egyetlen miniszter sem fog szavazni (a PS vezetőjére), mert a kormányban nincs egyetlen szocialista sem. Tudomásul veszem, azaz kilépek a Szocialista Pártból" - mondta a külügyminiszter a CNews hírtelevízióban. Jean-Yves Le Drian, az előző államfő, a szocialista Francois Hollande kormányban a védelmi tárcát vezette.

A francia Szocialista Párt március 15-én és 29-én választja meg új vezetőjét, azok után, hogy a tavalyi elnökválasztáson a baloldal az elmúlt ötven év legrosszabb eredményét könyvelhette el. A szocialisták a júniusi nemzetgyűlési választásokon is leszerepeltek, az 577 fős nemzetgyűlésben, ahol korábban abszolút többségük volt, jelenleg alig harminc képviselői hellyel rendelkeznek, s nem tudják a hangjukat hallatni a francia belpolitikában.

"Sok érzelemmel lépek ki a Szocialista Pártból, amelynek 44 éve vagyok a tagja, és sok büszkeséggel is, mert részt vettem Francois Mitterrand (néhai szocialista köztársasági elnök) küzdelmeiben Lionel Jospin, Francois Hollande pártvezetők idején, akikkel még mindig szoros barátságot ápolok" - mondta a miniszter. Jean-Yves Le Drian hozzátette, hogy nem lép be Emmanuel Macron pártjába.

A baloldali politikus csalódottságának adott hangot amiatt, hogy miközben Németországban "a szocialisták közel hetven százaléka" úgy döntött, hogy részt vesz "a kompromisszumos kormányzásban" Angela Merkellel, addig Franciaországban a PS az "elzárkózó és steril ellenzékiséget" választotta.

A PS vezetésére egyik esélyes jelölt, Stéphane Le Foll volt agrárminiszter üdvözölte, hogy Jean-Yves Le Drian "egyértelművé tette a helyzetét, ami nagyon szükséges volt".

Benjamin Griveaux kormányszóvivő - aki szintén a szocialistákról érkezett az elnöki mozgalomba - pedig úgy vélte, hogy "logikus" a külügyminiszter döntése, aki "mindig is ragaszkodott a PS-hez, de közben (választókörzetében), a Bretagne-i régió irányításában a többséget különböző politikai színezetűekkel hozta létre".

"Elsőként csatlakozott Macronhoz, olyan emberekkel együttműködve, akikről azt gondolta, hogy a szakértelmük többet ér a politikai hovatartozásuknál. Ha mégis be akar lépni a Köztársaság lendületben nevű pártba, szívesen látjuk" - mondta a kormányszóvivő.

A PS két másik ismert politikusa, Anne Hidalgo párizsi főpolgármester és Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi területért, az adózásért és a vámunióért felelős tagja viszont jelezte, hogy tagjai maradnak a pártnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!