A francia médiahatóság visszahívta a közrádió elnökét egy bírósági ítélet miatt

Külföld, 2018.01.31

A francia médiahatóság visszahívta tisztségéből szerdán Mathieu Gallet-t, a közrádió elnökét, akit a bíróság első fokon elítélt egy, az előző munkahelyén elkövetett jogtalan előnyszerzési ügy miatt. A kormány előzetesen nyilvánosan követelte a Radio France vezetőjének menesztését.

A Legfelsőbb Audiovizuális Tanács (CSA) úgy döntött, hogy március 1-től visszavonja a közrádió elnökének megbízatását, s a döntést a későbbiekben indokolja a szerdán megjelent közlemény szerint.

Mathieu Gallet-t január 15-én egy év felfüggesztett szabadságvesztésre és 20 ezer eurós pénzbüntetésre ítélte egy elsőfokú bíróság, amiért előző munkahelyén, az Audiovizuális Nemzeti Intézet (INA) élén jogtalanul kötött szerződést két tanácsadó céggel. A rádióelnök vitatta az ítéletet, fellebbezett ellene, és közölte, nem kíván lemondani jelenlegi tisztségéről.

"Nagyon sajnáljuk a döntést. Az állami nyomás erősebb volt, mint az ártatlanság vélelme" - mondták a közmédia vezetőjének ügyvédei, Christophe Ingrain és Rémi Lorrain a médiahatóság szerdai döntése után. A védők szeretnék megismerni a döntés indokait, mielőtt az Államtanácshoz fordulnak jogorvoslatért. Miután Mathieu Gallet-t csak március 1-vel menesztik, így a fellebbezést elvileg az Államtanács addig meg tudja vizsgálni.

Francoise Nyssen kulturális miniszter arra emlékeztetett, hogy a kormány álláspontja "nagyon egyértelmű", azt pedig a "példamutatás" vezérli, ami "a legitim és jó kormányzás alapfeltétele".

Mathieu Gallet-t 2014-ben nevezte ki a médiahatóság a Radio France élére, korábban az INA-t irányította. A kinevezés óriási meglepetést okozott Gallet fiatalkora miatt, aki 41 évesen a legfiatalabb közszolgálati vezető lett.

A közrádió vezetőjét számos bírálat érte az elmúlt években, mindenekelőtt az irodájának költséges felújítása és saját kommunikációjának költségei miatt, miközben a közrádióban egy hónapos munkabeszüntetést hirdettek a szakszervezetek a csoportos létszámleépítések miatt. A Radio France költségvetése ugyanakkor az elnöklete alatt egyensúlyba került, a csatornák hallgatottsága pedig jelentősen emelkedett.

Mathieu Gallet utódlása több hónapig eltarthat, a rádió vezetését átmenetileg várhatóan az igazgatótanács legidősebb tagja veszi át a 69 éves Jean-Luc Vergne személyében, aki korábban több francia nagyvállalat (Sanofi, Elf Aquitaine, PSA, BPCE) humánpolitikai igazgatója volt, de a médiában nem dolgozott.

A francia közmédia jelentős átalakuláson megy át, a kormány szándékai szerint a csatornák vezetőinek kinevezéséről és visszahívásáról ezentúl nem a médiahatóság, hanem az intézmények igazgatótanácsa dönthetne. Az intézkedés része lesz az év végén beterjesztésre kerülő új médiatörvénynek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!