A francia szocialisták nem szavazzák meg a kormányprogramot a nemzetgyűlésben

Külföld, 2017.06.25

A francia szocialisták vezetősége hétvégi ülésén arról döntött, hogy a korábbi kormánypárt "egyértelműen" az ellenzék része kíván lenni és nem szavaz bizalmat július 4-én Edouard Philippe kormányának a nemzetgyűlésben.

A határozat szövege, amelyet a résztvevők 85 százaléka megszavazott, nem tiltja meg a képviselőknek a tartózkodást a bizalmi szavazáskor.

"Egyértelműen Edouard Philippe kormányának ellenzékében foglalunk helyet. Nem szavazunk bizalmat a kormánynak" - olvasható a határozatban. "Kivételt jelent a közélet erkölcsössé téltelét célzó törvény, amely folytatása annak, ami az előző öt évben megvalósult, ezért a Szocialista Párt nem tudja nem magáénak vallani az ezen a téren bejelentett vagy elindított intézkedéseket" - tették hozzá.

A Szocialista Párt a múlt vasárnapi nemzetgyűlési választásokon 30, szövetségeseivel együtt 46 képviselőt juttatott a törvényhozásba, ahol eddig 314 képviselővel abszolút többsége volt. A jelentős vereség miatt az urnazárást követően a párt főtitkára, Jean-Christophe Cambadélis azonnal lemondott a tisztségéről.

A 42 mandátumot szerzett Demokrata Mozgalom (Modem) közben egyhangúlag megválasztotta frakcióvezetőjének Marc Fesneau-t, aki 2010 óta a párt főtitkára. A képviselő megválasztása azért számít meglepetésnek, mert a poszt várományosa a párt alelnöke, Marielle de Sarnez volt Európa-ügyi miniszter volt. Ő azért lépett ki az Emmanuel Macron államfő által májusban kinevezett kormányból, mert a párt ellen június elején vizsgálat indult állítólagos fiktív európai parlamenti asszisztensi állások ügyében. Az eljárásban az alelnök is érintett, miután korábban Brüsszelben volt képviselő.

Marielle de Sarnez vasárnap reggel jelentette be, hogy mégsem jelölteti magát a frakcióvezetői posztra, amelyre az egyetlen jelölt végül a 46 éves főtitkár volt.

A Modem az elnöki párt, a Köztársaság lendületben (LREM) politikai szövetségese, a héten átalakított kormányba két minisztert is jelölt. Emmanuel Macron pártjának 302 képviselővel ugyanakkor a Modem nélkül is kényelmes többsége lett a törvényhozásban a múlt vasárnap befejeződött választások után.

Az új nemzetgyűlés kedden tartja alakuló ülését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!