A görög kormányfő a "közös értékrendet" hangsúlyozta az amerikai elnökkel tartott sajtótájékoztatóján

Külföld, 2017.10.17

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő a "közös értékrendet" hangsúlyozta a Donald Trump amerikai elnökkel a Fehér Ház Rózsakertjében tartott keddi sajtótájékoztatón.

A sajtókonferencián a görög miniszterelnök visszatért a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány idején tett egyik megjegyzésére, amelyben "megtestesült ördögnek" nevezte az akkor még elnökjelölt Donald Trumpot. A sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: már túllépett ezen, és kész arra, hogy együttműködjön az amerikai elnökkel. Donald Trump a maga részéről közölte, hogy szintén túltette magát a megjegyzésen, s azt mondta: "a kezdetekkor sok országban roppant idegesek voltak, de ma gyakorlatilag nagyon jó a kapcsolata valamennyi vezető politikussal, akivel eddig találkozott".

A görög kormányfő megjegyezte, a demokrácia és a szabadság eszméje görög földön született meg, s ezek az amerikai hagyományoknak és kultúrának is fontos értékei.

Ciprasz beruházásokra ösztönözte az Egyesült Államokat és közölte, hogy beruházásokkal foglalkozó külön hivatalt hozott létre. Hangsúlyozta, hogy szerinte "fordulóponthoz érkezett a görög gazdaság", és a beruházások segíthetnek az országnak kilábalni a válságból.

Az amerikai elnök, miután hangsúlyozta, hogy Görögország iránt "nagy a bizalom", mert az ország "nehéz döntéseket hozott meg", bejelentette: Washington segít megújítani a görög légierőt, és Athén már jelezte is, hogy Boeing gyártású gépeket szándékozik vásárolni.

Újságírói kérdésre válaszolva Alekszisz Ciprasz úgy vélekedett, hogy Törökországnak a NATO tagjának kell maradnia, ám hozzátette, hogy "az Európába vezető út bizonyos feltételekkel és felelősségvállalással jár, beleértve a nemzetközi jog tiszteletét és a tartózkodást a szövetséges nemzetek közötti feszültség szításától".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!