A gülenista hálózat felszámolásáról tárgyalt a török kormányfő a CIA igazgatójával

Külföld, 2017.02.10

A tavaly júliusi törökországi puccskísérletért felelőssé tett, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatáról tárgyalt Binali Yildirim török kormányfő pénteken Mike Pompeóval, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójával ankarai találkozójukon - jelentette az NTV török hírtelevízió.

Yildirim nyomatékosította: Törökország az Egyesült Államok fokozott együttműködésére számít a gülenista mozgalom elleni fellépéssel, valamint Gülen kiadatásával kapcsolatban. A török miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy Ankara mekkora jelentőséget tulajdonít az új washingtoni adminisztrációval folytatódó közös munkának.

A két fél egyetértett abban, hogy szoros titkosszolgálati együttműködésre van szükség a terrorizmussal és a szervezett bűnözéssel szemben.

Pompeónak hivatalba lépése óta ez az első tengerentúli útja. Csütörtökön Recep Tayyip Erdogan államfővel és Hakan Fidan titkosszolgálati vezetővel egyeztetett a török fővárosban.

Washington a július 15-i puccskísérlet felgöngyölítésében már korábban együttműködéséről biztosította Törökországot. Donald Trump novemberi elnökké választásakor Yildirim reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok rövid időn belül kiadja Gülent, és országaik barátságában új fejezet nyílik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!