A hadsereg megújítását ígéri és új katonai stratégiát szorgalmaz a tajvani elnök

Külföld, 2016.08.25

Tajvan új katonai stratégia kidolgozásába kezdett, mivel Caj Jing-ven elnök szerint a hadsereg működését külső korlátok és strukturális akadályok nehezítik.

Tajvan első nő elnöke, egyben a fegyveres erők parancsnoka minderre rohamsisakban és golyóálló mellényben mondott beszédében utalt a sziget déli Pingtung megyéjében. Ez az évente megrendezendő legnagyobb, egyhetes éles hadgyakorlat helyszíne.

Kritikus megállapítási ellenére az elnök a CNA tajvani hírügynökség jelentése szerint lelkesítően megjegyezte: "bármilyen eredetű problémákról is legyen szó, bármi legyen is a kritika tárgya, én hajlandó vagyok veletek együtt szembenézni velük".

Caj utalt rá, hogy a védelmi minisztériumnak utasítást adott egy iránymutató stratégia kidolgozására, egyúttal a (védelmi) kultúra megváltoztatására. A fegyveres erőknél világos szabályokra, eljárási rendre és szabványokra van szükség - hangoztatta. A dokumentum tervezetének januárra el kell készülnie.

Az elnök egyben utalt rá, hogy programjának része az elavult fegyverek, katonai felszerelések cseréje.

Tajvanban a múltban több alkalommal is lezuhantak katonai felderítő repülők, az idén júliusban tévedésből kilőttek egy szuperszonikus hajóelhárító rakétát, amely eltalált egy tajvani halászhajót, megölte a kapitányt és három halászt megsebesített.

Augusztus közepén, hadgyakorlatról hazatérőben egy CM11-es harckocsi lefordult egy hídról a Vangsa folyóba, aminek következtében három katona életét vesztette.

A Han Kuang elnevezésű hadgyakorlat a hadsereg minden fegyvernemét érinti, feladata a kínai szárazföld felől érkező esetleges tengeri, légi és szárazföldi támadások elhárítása. A hétfőtől péntekig tartó gyakorlaton az Egyesült Államoktól beszerzett fegyverrendszerek harcképességét is tesztelik.

Tajvan rendelkezik Apache támadó helikopterekkel, Black Hawk helikopterekkel, P-3C Orinon tengeralattjáró elleni felderítő repülőgépekkel, valamint PAC-3 (Patriot Advanced Capability-3) verziójú Patriot rakétákkal.

A hazai gyártású fegyverek közül bevetik az IDF vadászrepülőket, drónokat, a ködfoltos párducról elnevezett páncélozott járműveket, a Tuo Csiang nevű lopakodó korvettet és a Panshih ellátó hajót.

Tajvan (Kínai Köztársaság) 1949 óta de facto önálló államként működik, de a pekingi kormány az "egy Kína elv" alapján a Kínai Népköztársaság részének tekinti, és távlati célja az anyaországgal való egyesítése. Az idei választásokon győztes függetlenség párti Demokratikus Haladó Párttal (DPP), az új kormánnyal Pekingnek eddig még nem sikerült jó viszonyt kialakítania; az "egy Kína" elvével azonosulni nem kívánó tajpeji vezetéssel egyre inkább minden területen elhidegülni látszanak a kapcsolatok.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!